Un eveniment pentru parinti si copii curiosi – Noaptea Cercetatorilor 2014
Noaptea Cercetatorilor aduna pe 26 septembrie laolalta copii, studenti, parinti, bunici, cu o trasatura comuna: pasiunea pentru cunoasterea stiintifica. Evenimentul care se desfasoara in peste 300 de orase de pe continentul european urmareste chiar asta: sa apropie cercetatorii de publicul larg, sa le faciliteze interactiunea si cunoasterea reciproca si, nu in ultimul rand sa provoace mintile curioase la stiinta.
Noaptea Cercetatorilor 2014 va avea loc pe 26 septembrie, in Bucuresti – Parcul Tineretului, Intrarea Sincai si in alte 15 orase din tara. Programul evenimentului poate fi consultat la www.noapteacercetatorilor.eu.
Citind despre eveniment, ne-am intrebat care sunt motivatiile celor care vin la eveniment si celor care sunt implicati in eveniment ca organizatori sau participanti.
Si, pentru a ne satisface curiozitatea, i-am intrebat pe Alexandra Chivu, mama a unui baietel de 4 ani (Sebi), pe Dr. Florin Munteanu, cercetator din cadrul Centrului de Studii Complexe si pe Oana Calin, coordonator al programului in Romania, pentru al 7-lea an consecutiv, ce este, cum este si de ce ar veni un parinte sau un copil la Noaptea Cercetatorilor 2014.
Raspunsurile lor sunt cele mai convingatoare argumente ca Noaptea Cercetatorilor merita o vizita din partea curiosilor de toate varstele.
Care este implicarea ta la Noaptea Cercetatorilor?
Alexandra, parinte: Am aflat de curand de Noaptea Cercetatorilor, iar pe masura ce mai noi activitati din program, imi doresc sa particip si eu cu baietelul meu, Sebi la evenimentul din 26 septembrie. Mai ales ca ni se promite o adevarata calatorie in lumea stiintei.
Dr. Florin Munteanu, cercetator: Prima mea participare la un asemenea eveniment a avut loc in 2009. Atunci am vazut evenimentul ca pe o buna oportunitate de a ma intalni cu acea parte din societate ce manifesta interes pentru nou, pentru cunoastere, pentru stiinta. Mi-am dorit sa arat societatii sansa unei noi directii de cercetare si de oportunitate aplicativ-economica.
Delocalizarea muncii, dematerializarea produselor si mai ales noua viziune pe care stiinta a condesat-o sub numele de Stiinta Complexitatii definesc o alta lume, de care eram constient si pe care doream sa o impartasesc lumii, dincolo de mediul academic.
Pe scurt, mi-am asumat rolul de comunicator, de propovaduitor al schimbarii, al directiilor ce se ascund in spatele meseriei de "nexialist" (capacitate de a integra cunostinte diferite, intr-o viziune inter si trans-disciplinara, capabila sa asigure decizii coerente si sa dea astfel sustenabilitatea la nivel de intreg, de societate).
Oana Calin, organizator: Sunt implicata in organizarea acestui proiect pentru al 7-lea an si de fiecare data descopar ca mai am ceva de facut in plus ca stiinta si cercetarea sa ajunga mai aproape de public si de tineri. A inceput ca o joaca si acum a devenit o adevarata pasiune de a creste aceasta idee.
Ce se intampla la Noaptea Cercetatorilor si ce pot cei mici descoperi din aceasta Calatorie in lumea stiintei?
Alexandra, parinte: De la experimente chimice, pana la jocuri cu roboti si alte mecanisme, cred ca cei mici vor descoperi lucruri pe care la scoala sau acasa nu le pot afla. Isi pot descoperi calitati sau pasiuni intr-unul dintre domeniile stiintei, despre care nu stiau ca le au. Pot descoperi dorinta de a invata lucruri noi si de a le continua si in viitor. Sigur va fi amuzant si educativ
Dr. Florin Munteanu, cercetator: Ce se intampla intr-o zi? fie ea si o "noapte a cercetatorilor"? O intalnire magica intre tineri si foarte tineri si cercetatori autentici, pasionati, capabili sa transmita bucuria cunoasterii si energia creatoare pe care o asemenea profesie o poate aduce in mintea si sufletul celui ce exploreaza necunoscutul. In viata, o simpla intalnire cu un om cu har in meseria pe care o face poate declansa o schimbare majora de viziune, poate schimba o soarta. Scoala de azi este prea rigida pentru a motiva cu-adevarat efortul de invatare. O intalnire insa cu un grup de experti, dornici care mai de care sa isi povesteasca pasiunea, poate nu doar motiva ci schimba o viata.
Oana Calin, organizator: Aducem in acelasi loc reprezentanti ai cercetarii si stiintei romanesti (institute de cercetare, universitati, asociatii), care timp de cateva ore vor arata vizitatorilor cate ceva din viata lor: ce ii preocupa, experimente interactive legate de domeniul lor, discutii despre diferite subiecte relevante pentru tineri. Cei mai mici vizitatori vor fi implicati in activitati experentiale si concursuri.
Copii tocmai au inceput scoala. De ce este important ca pe langa activitatea scolara, sa participe si la activitati/evenimente precum Noaptea Cercetatorilor?
Alexandra, parinte: Eu il incurajez mereu pe Sebi sa faca activitati in aer liber si activitati care sa-l stimuleze intelectual. Toate activitatile de acest gen il ajuta sa creasca, sa se dezvolte si sa isi descopere pasiunile, aptitudinile personale. Copiii invata cel mai usor si temeinic prin joc iar la Noaptea Cercetatorilor se va bucura de joaca si jocuri cu adevarat educative.
Dr. Florin Munteanu, cercetator: Eu cred mult in educatia nonformala si informala. La scoala primesti doar cunostinte, informatii. Rafinarea acestora in Cunoastere se face insa in lumea reala, in acea scoala fara ziduri, acea scoala de langa firma, de langa sonda, din oraselul Cunoasterii, din participarea la expeditii si chiar cercetare stiintifica. Un asemenea eveniment precum Noaptea Cercetatorilor poate fi vazut ca o poarta pentru intrarea in lumea celor care sondeaza nemarginirea spatiului sau profunzimea si inteligenta materiei, a celor ce cauta sa inteleaga fantastica lucrare a fiintelor vii de pe aceasta planeta care asigura, printr-un complex lant de interactiuni, stabilitatea ecosistemul ce permite Viata. Aici se pot realiza primele "jonctiuni" cu o retea de oameni dornici sa inteleaga Natura si nu doar sa o utilizeze nechibzuit.
Oana Calin, organizator: Un astfel de eveniment aduce laolalta mai multe domenii ale stiintei si mai ales ale stiintei romanesti. Este important sa privim la televizor sau pe internet documentare despre stiinta, insa aici este oportunitatea de a-i intalni fata in fata pe cei care fac acest lucru zi de zi, de a sta de vorba cu ei, de a le pune intrebari la care altfel nu ai cum sa primesti raspuns. Avem cercetatori, se intampla cercetare romaneasca, iar ea trebuie adusa cat mai aproape de tineri pentru a o intelege si cunoaste.
Asadar, la Noaptea Cercetatorilor va asteapta o calatorie fascinanta cu activitati atat pentru parinti, cat si pentru cei mici. Evenimentul incepe la ora 17.00 in toate orasele, iar programul complet se gaseste pe www.noapteacercetatorilor.eu. Calatorie placuta!
Adauga tu primul comentariu: