characters characters

Traditiile de Rusalii

28 mai 2018    |   2270 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

traditii de rusalii
Rusaliile se sarbatoresc la 50 zile dupa Pasti si la 10 zile dupa Inaltare. Este una dintre cele mai complexe sarbatori romanesti, mai ales pentru ca se suprapune cu superstitii si obiceiuri legate de zane, ramasite ale unui cult vechi si cu o sarbatoare dedicata mortilor: Mosii de Rusalii. Rusaliile dureaza trei zile.

De Rusalii, religia ortodoxa sarbatoreste Pogorarea Duhului Sfant, in duminica de Rusalii. A doua zi de Rusalii corespunde cu sarbatorirea Sfintei Treimi, iar Martea Rusaliilor incheie aceasta sarbatoare. Sarbatoarea Rusaliilor este asociata in traditia populara cu frunzele de nuc, care sunt sfintite la biserica.

In Duminica Rusaliilor, avea loc hora in sat si sfintirea hotarelor.: preotii si satenii mergeau pe campurile agricole si sfinteau gradinile. Fetele impleteau cununi din spice de grau, care ramaneau in biserica, la icoane si urmau sa fie purtate pe cap de catre miri, in timpul cununiei religioase.

Tot in Duminica Rusaliilor se consolideaza prieteniile intre fete, care devin „surate” si intre baieti, care devin „frati”. In timpul Rusaliilor, satenii nu muncesc, deoarece in caz contrar, ar fi pedepsiti de zane sau iele. In credinta populara, ielele sunt fiinte mitice, capabile sa faca rau oamenilor in mai multe feluri (pot sa orbeasca, sa surzeasca sau sa schilodeasca oamenii). Sunt gasite deseori langa apa (fantani, izvoare sau chiar si stresini) sau la raspantii. Potrivit superstitiilor populare, exista descantece, plante (precum rostopasca) sau chiar leacuri diverse impotriva raului facut de iele.

Rusaliile sunt asociate si cu dansul calusarilor, care sunt alesi dintre tinerii satului care danseaza mai bine si sunt pregatiti potrivit unui ritual specific.

In sambata dinaintea duminicii Rusaliilor, este sarbatoarea Mosilor, in care toti satenii dau de pomana pentru sufletele celor care nu mai sunt printre ei.

Sursa: Irina Nicolau, Ghidul sarbatorilor romanesti


*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu