characters characters

Studiul EU Kids Online 2020

33% dintre copiii cu varsta de 9-10 ani au avut experiente negative pe internet

11 februarie 2020    |   567 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Raportul EU Kids Online 2020Raportul EU Kids Online este un rezultat al unei retele internationale de cercetatori care analizeaza oportunitatile, riscurile si siguranta copiilor europeni pe internet. Raportul actual a fost realizat in perioada 2017-2019, in 19 tari, cu participarea a peste 20 000 de copii cu varsta intre 9 si 16 ani.


Principalele concluzii are raportului privind copiii romani si internetul arata ca desi accesul la internat al copiilor romani prin intermediul telefoanelor si tabletelor a crescut de mai mult de patru ori din 2010 (ajungand la 84% in 2018), acesta este inca limitat de factori economici precum costurile sau infrastructura inadecvata. Astfel, 65% dintre copii spun ca telefoanele si tabletele sunt prea scumpe, 37% considera ca abonamentul la internet este prea scump, in timp ce 25% dintre copii sunt ca in zona in care traiesc, semnalul la internet este prea slab sau inexistent.

A crescut numarul de experiente online negative ale copiilor romani (de la 21% in 2010 la 33% in 2018), in special in randul copiilor cu varsta de 9-10 ani, ceea ce arata o expunere mai timpurie la riscurile online.

Cyberbullying-ul

Baietii declara ca sunt victimele bullying-ului sau hartuirii online mai mult decat fetele, dar fetele tind sa sufere din aceasta cauza de doua ori mai mult decat baietii (53% fata de 24%).

O treime dintre copiii romani au declarat ca au asistat la o hartuire online a unui alt copil (21% dintre copiii de 9-10 ani si 45% dintre copiii de 15-17 ani). Dintre martorii la hartuirea online, aproape jumatate dintre ei au incercat sa ajute victima, 45% nu au facut nimic, iar 7% au incurajat agresorul.

Continutul despre copii postat pe internet de parinti si profesori

Publicarea datelor personale despre copii pe internet fara a le cere permisiunea acestora este inca un fenomen frecvent in Romania (pentru 28% dintre parintii si 17% dintre profesorii copiilor). O treime dintre copiii despre care au fost publicate informatii personale au primit comentarii negative legate de acestea. Fetele sunt mai deranjate de acest fel de comentarii si tind sa ceara mai des ca informatiile postate despre ele sa fie eliminate de pe retelele sociale.

Discursul de ura

O treime din copiii romani au fost expusi la un discurs online de ura in ultimul an. 12% dintre copii au primit ei insisi mesaje de ura in mediul online, referitoare la ei insisi sau la grupul din care fac parte.

Aproape jumatate dintre copii aproba folosirea violentei fata de cineva care le insulta familia sau prietenii: dintre copiii expusi la mesaje de ura, aproape un sfert au cautat intentionat acest tip de continut (30% dintre copiii cu varsta de 9-10 ani), in timp ce 8% dintre toti copiii participanti la studiu au declarat ca au trimis acest tip de mesaje.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu