characters characters

Studiu IRES: Scoala in stare de urgenta. Provocarile parintilor

07 mai 2020    |   634 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

IRES Scoala in stare de urgenta Provocarile parintilor
Studiul pe care Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie – IRES, cea mai mare companie de cercetare sociala cu capital romanesc, l-a realizat, in perioada 27 - 30 aprilie 2020, reprezinta al saptelea val al studiilor cu privire la perceptiile, atitudinile si comportamentele romanilor pe durata crizei provocate de pandemia de COVID – 19. Cercetarea a urmarit sa afle modul in care copiii din Romania au acces la educatie online si la infrastructura necesara, dar a evaluat si modul in care parintii percep toate aceste schimbari si cum fac fata acestor provocari.

  • Aproximativ 75% dintre parintii din Romania sunt de acord cu decizia autoritatilor de a nu redeschide scolile in acest an scolar.
  • O cincime dintre parinti cred ca ar fi trebuit redeschise gradinitele.
  • Aproximativ o cincime dintre parinti cred ca ar fi trebuit redeschise cresele.
  • Doua treimi dintre parinti vor avea, pana la vacanta de vara, copiii in grija.
  • Sapte din zece parinti de elevi au avut in grija lor copiii, pe durata starii de urgenta.
  • O treime dintre parinti au intampinat dificultati in organizarea unui program echilibrat intre munca si ingrijirea copiilor scolari.
  • Dupa intoarcerea la munca, o cincime dintre parintii cu copii scolari vor lasa copiii in grija bunicilor

Studiul a fost realizat pe un esantion de 1.319 parintii cu copii intre 0 si 19 ani, 1.060 dintre acestia avand cel putin un copil inscris la scoala.

IRES a facut publica prima parte a studiului, cea care a evaluat perceptiile si atitudinile parintilor cu copii de pana la 19 ani din Romania si a parintilor cu copii scolari cu privire la decizia autoritatilor de a nu redeschide scolile si felul in care s-au descurcat cu invatarea de acasa in perioada starii de urgenta.

Decizia de a nu redeschide scolile pana la toamna

IRES Scoala in stare de urgenta Provocarile parintilor
Aproape trei sferturi dintre participanti considera ca aceasta este o decizie mai degraba buna. Aproximativ o cincime dintre parinti cred ca ar fi trebuit deschise cresele si gradinitele inainte de vacanta de vara, aproximativ o treime – ca ar fi trebuit deschise scolile si liceele si trei sferturi – ca ar fi trebuit deschise inainte de vacanta de vara clasele finale, care urmeaza sa sustina examene nationale.

Respondentii din mediul rural spun in procente mai mari ca ar fi trebuit deschise cresele/gradinitele/scolile si liceele inainte de vacanta de vara, comparativ cu cei din mediul urban.

Doua treimi dintre parintii copiilor cu varste intre 0 si 19 ani urmeaza sa aiba copiii in ingrijire in perioada de dinainte de vacanta de vara. Aproape sase din zece respondenti care afirma acest lucru se afla in situatia in care cel putin unul dintre parinti nu lucreaza in aceasta perioada.

Cine s-a ocupat de educatia copiilor in starea de urgenta

Inainte de starea de urgenta, unul dintre parinti (indeosebi mama si in proportie mai ridicata in cazul situatiilor din mediul rural) era cel care se ocupa, in principal, de aspectele care tin de activitatile educative ale copiilor, iar intr-o pondere mai scazuta regasim situatia in care ambii parinti isi asumau aceasta responsabilitate in egala masura.

Situatia prezenta aduce unele modificari in acest raport, astfel ca scade proportia in care sprijinul pentru activitatile de invatare ale copiilor revine cuplurilor si creste cea a respondentilor care mentioneaza ca doar unul dintre parteneri de ocupa de educatia copiilor. Cazurile in care aceasta sarcina revine bunicilor sau altcuiva din familie sunt destul de putine, 3%-4%, indiferent de impunerea sau nu a starii de urgenta.

Cum muncesc parintii de acasa alaturi de copii

IRES Scoala in stare de urgenta Provocarile parintilor
Sapte din zece respondenti spun ca, pe durata starii de urgenta, copiii lor au fost mai mult in ingrijirea parintilor, aproximativ unul din zece spun ca elevii nu necesita supravegherea unei persoane adulte si 14% declara ca scolarii au fost in ingrijirea bunicilor sau altor membri ai familiei.

Opt din zece parinti cu scolari care declara ca lucreaza de acasa spun ca sunt eficienti la munca, sase din zece spun ca nu au dificultati cu realizarea unui program echilibrat intre munca si ingrijirea copiilor si putin peste trei sferturi considera ca nu au dificultati cu separarea spatiului exclusiv pentru munca in propria locuinta.

Mai mult de o treime dintre parintii care lucreaza de acasa spun ca, daca aceasta situatie se va schimba, tot ei vor fi cei care se vor ingriji cel mai mult de copii in perioada urmatoare.

Descarca raportul in format pdf de aici.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu