characters characters

Stresul in copilarie poate creste gandirea flexibila

04 noiembrie 2015    |   211 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

stresul in copilarie
Stresul in copilarie afecteaza felul in care se dezvolta creierul copilului si poate avea efecte negative si asupra sanatatii (creste riscul de boli cardiace, depresie si diabet).

Un studiu recent indica insa faptul ca o copilarie petrecuta intr-un mediu imprevizibil, si implicit nesigur si stresant, poate avea si efecte benefice. Aceasta poate creste flexibilitatea mintala, cu alte cuvinte capacitatea de mutare a atentiei si gandirii de la o sarcina la alta, de la un subiect la altul. Pentru ca intr-un mediu imprevizibil copiii sunt nevoiti sa fie atenti la schimbari si sa reactioneze repede la ele, in timp flexibilitatea mintala este antrenata si ii poate ajuta sa obtina rezultate scolare bune, intrucat flexibilitatea este asociata cu performanta in invatare.

In schimb, capacitatea de a-si inhiba anumite comportamente (de exemplu, a alege sa astepte pentru a primi o recompensa) este posibil sa fie redusa ca urmare a unei copilarii marcate de stres. Si acest lucru este usor de explicat: intr-un mediu nesigur, in care recompensele apar imprevizibil si rar, asteptarea sau amanarea poate duce la pierderea acestora.

Aceste idei au fost testate intr-un studiu in care 103 participanti au primit teste care le masurau inhibitia si flexibilitatea mintala, iar apoi au raspuns la intrebari despre propria copilarie, pentru a-i masura gradul de incertitudine si imprevizibilitate. Participantii care au avut copilarii imprevizibile au obtinut rezultate mai slabe la testele care presupuneau inhibarea atentiei si rezultate mai bune la testele de flexibilitate mintala. Aceste rezultate au fost obtinute si in alte studii, realizate cu persoane de varsta mijlocie.

Cu siguranta, o copilarie stresanta si haotica nu este cel mai bun inceput in viata, insa in afara de efectele negative pe care le are, se pare ca poate contribui la dezvoltarea unor abilitati cu rol adaptativ.

Sursa: JonahLehrer.com


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/kwarz/14296826765/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu