characters characters

Stima de sine si copilaria

Studiu. Stima de sine la maturitate depinde de copilarie

31 mai 2018    |   1790 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

stima de sine si copilaria
Stima de sine a fiecaruia este influentata de mostenirea genetica, insa, asa cum arata un studiu recent, mediul s-ar putea sa joace un rol si mai important. Primii sase ani de viata ar putea fi esentiali in aceasta privinta.

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, s-a realizat un studiu pe 9000 de identici si non-identici, nascuti intre anii 1970-2001. Rezultatele au aratat ca in medie, cu cat mediul in care au crescut copiii a fost mai pozitiv (parintii au aratat afectiune si grija fata de copii), cu atat stima de sine la maturitate este mai ridicata.

Te-ar putea interesa si:

Cum influenteaza stima de sine a parintilor dezvoltarea copiilor

Cum influenteaza parintii stima de sine a copiilor


Mediul in care au fost crescut copiii a fost evaluat in functie de mai multe criterii:

  • afectiunea si atentia parintilor la nevoile copilului
  • stimularea cognitiva a copilului
  • siguranta si organizarea mediului in care traieste copilul

Autorii au observat la un interval de doi ani, de-a lungul copilariei, felul in care parintii interactionau cu acestia, relatia dintre parinti, prezenta sau absenta tatalui si nivelul economic al familiei.

Stima de sine a copiilor a inceput sa fie masurata din momentul in care copiii au implinit varsta de 8 ani si pana la 27 de ani.

Rezultatele studiului arata ca stima de sine in copilarie si la maturitate a fost asociata cu calitatea mediului de acasa intre 0 si 6 ani. Astfel, spun cercetatorii „mediul de acasa este un factor cheie in copilaria timpurie care influenteaza dezvoltarea pe termen lung a stimei de sine”.

Alti factori asociati cu stima de sine a copiilor este depresia materna (coreleaza cu un nivel scazut al stimei de sine la copii), prezenta tatalui (corelata cu o stima de sine crescuta a copiilor) si calitatea relatiei dintre parinte-copil.

Cercetatorii sustin ca interactiunea parinte-copil afecteaza reprezentarile pe care copilul si le face despre sine, ceea ce intra in conceptul de sine si afecteaza stima de sine a copilului.

Cum poti folosi aceste informatii:

  • Acorda atentie nevoilor copilului tau si arata-i ca il iubesti.
  • Incearca sa reduci sau sa rezolvi conflictele dintre tine si partenerul tau de viata.
  • Daca simti ca ai probleme emotionale pe care nu pe poti gestiona pe cont propriu, nu ezita sa ceri ajutorul unui consilier sau psiholog.

Sursa: BPS.org.uk


*Sursa foto:Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu