characters characters

Sportul mintii intra in scoli

24 martie 2010    |   432 vizualizări
 

In viitorul nu prea indeparat, sahul va fi materie optionala in toate scolile din România. Ideea  este analizata in aceasta perioada  de reprezentantii Ministerului Educatiei si ai Federatiei Române de Sah. O intâlnire pe aceasta tema a avut loc recent, iar in urma discutiilor purtate, s-a decis realizarea unei programe scolare de predare a materiei sah, pornind de la programa aplicata in cadrul scolilor sportive. Este primul pas pentru descoperirea marilor talente si pentru ca România, in scurt timp, sa conteze cu adevarat in sahul mondial.

 

Proiect realizabil in patru ani

Pâna acum au existat doar initiative locale reusite de introducere a sahului in scoli. Corneliu Pascalau, antrenorul de sah al Clubului Sportiv Scolar nr. 1 din Timisoara, este de acord cu aceasta initiativa, dar crede ca este nevoie de cel putin 4 ani pentru pregatirea mai multor antrenori sau instructori de sah care sa le predea elevilor. Si care sa caute la Timisoara si in intreaga tara mari talente pe tabla cu 64 de patratele. „Eu spun ca aceasta introducere a sahului in scoli trebuie neaparat sa se faca treptat, ca activitate extraoptionala scolara si abia dupa ce se definitiveaza programa, dupa ce se accepta aceasta programa de Ministerul Educatiei, dupa ce se creeaza o baza cu tehnicieni bine pregatiti, de abia atunci sa se poate introduce sahul in scoli. Deocamdata este doar  un deziderat”, sustine Corneliu Pascalau.

 

Doar asa putem conta in sahul mondial

Antrenorul Corinei Peptan, multipla campioana mondiala de juniori, al Marelui Maestru Alin Beresecu si al celei mai noi sperante din sahul românesc, Robin Dragomirescu, Corneliu Pascalau, este convins insa ca introducerea sahului in scoli ar transforma in scurt timp România intr-o forta de prim rang in sahul mondial. Programa va fi propusa de catre Federatia Româna de Sah pâna la finalul lui aprilie, urmând apoi a fi aprobata de Ministerul Educatiei. Se va realiza si un manual (chiar daca manualul nu este obligatoriu in cazul materiilor optionale), care va fi avizat de ministerul de profil. De asemenea, urmeaza sa se propuna introducerea optionala a sahului si la disciplina informatica.

 

Sursa: www.ziuadevest.ro


 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu