characters characters

Scolile private, mai ieftine in Occident decat acasa

29 decembrie 2009    |   774 vizualizări
Studiile in strainatate nu incep, neaparat, cu facultatea. Parintii care reusesc sa se desprinda de copii mai devreme au la dispozitie sute de scoli private de prim-rang din intreaga lume, la preturi de doua ori mai mici decat cele practicate de institutiile particulare din Romania.

Daca ati vazut macar cateva scene din seria cinematografica Harry Potter, va puteti face, in mare, o imagine asupra sistemului de invatamant preuniversitar din Marea Britanie. In cele mai multe scoli, copiii, fie ca au sase ani,fie 15, chiar se imbraca in uniforme. Apoi, exista inca multe institutii in care sunt acceptati numai baieti sau numai fete (de altfel, in peste o treime din scolile britanice invata doar elevi de acelasi sex). Iar rugaciunea tinuta inainte de prima imbucatura, intr-o sala de mese care aduce a biserica gotica, nu este poveste, intrucat majoritatea scolilor particulare sunt patronate de diverse culte religioase, evident, majoritatea protestante. Toate aceste detalii contribuie la reusita sistemului britanic de invatamant care a ajuns cel mai performant din lume, dupa rata de acceptare a elevilor la universitatile de prestigiu.

Si asta, desi putine scoli britanice pun accentul pe studiul formal, optand mai degraba pentru dezvoltarea componentei educationale denumite de ei „the other half“- activitatile nonacademice. „Motto-ul nostru e ca in fiecare dintre noi se afla mult mai mult decat am crede, motiv pentru care ii invatam pe copii si alte lucruri in afara celor care duc la excelenta academica, lucruri care sa ii ajute sa studieze, sa lucreze si sa traiasca in secolul XXI“, spune Julia Booth, directoarea de marketing  a liceului Cobham Hall, in cadrul caruia jumatate din totalul elevilor este de alta nationalitate decat britanica. In acest segment de educatie nonformala poate intra, in principiu, orice, de la sah la cricket, de la cursuri de teatru la cele de vioara sau chitara electrica, de la cursuri de pictura la cele de design vestimentar.

In ceea ce priveste admiterea, potrivit Ralucai Milin, directoarea reprezentantei din Romania a companiei germane de consultanta in educatie Leading School EIB, „criteriile de selectie sunt foarte relaxate. Nu trebuie nici engleza sa stie foarte bine.“ Asadar, cam totul se reduce la componenta financiara, majoritatea scolilor din Marea Britanie percepand anual sume cuprinse intre 7.000 si 10.000 de euro. La prima vedere, tariful pare relativ ridicat, dar trebuie tinut cont  de faptul ca, pe langa taxele de scolarizare, aici intra si costul regimului de internat „cu norma intreaga“ (cu alte cuvinte, trei mese pe zi si cazare pe tot timpul anului, inclusiv in weekenduri si vacante).

Ulterior admiterii, pentru elevii straini, accentul este pus pe asimilarea limbii engleze. Astfel, un copil care stie destul de bine limba participa, timp de un an, la cursuri paralele de engleza, iar daca nu are decat cunostinte precare ale limbii, urmeaza o scoala de vara anterior inceperii anului academic. Una din scolile de vara recunoscute ca eficienta este cea organizata de liceul Sherborne. „Programul nostru este menit sa-i ajute pe elevii care vor sa invete in Marea Britanie, iar cursurile nu sunt exclusiv de limba engleza, ci si de istorie, geografie sau stiinte. Apoi, toti profesorii, indiferent de materia pe care o predau, au fost instruiti pentru predarea englezei ca limba straina, iar fiecarui dascal in parte nu-i revin mai mult de sase elevi, selectati in functie de nivelul de cunoastere a limbii si de varsta, si nu de nationalitate“, spune Alison Riley, din partea departamentului de admiteri al Sherborne.
 

 
Daca nu va place in UK...

Oferta pentru elevii straini este mult mai redusa in alte state, singurele care ii fac concurenta Marii Britanii fiind, din acest punct de vedere, Germania si SUA, care ofera conditii de studiu si taxe de scolarizare asemanatoare. Parintii foarte pretentiosi stiu, probabil, ca cei mai bogati copii din lume studiaza in Elvetia, unde costurile anuale se pot ridica la 50.000 de euro (ca detaliu tabloid, aici a studiat copilul creatoarei de moda Irina Schrotter, in timp ce fetele Cameliei Sucu au optat pentru Marea Britanie). Iar parintii mai liberali pot alege tarile nordice. Spre deosebire de majoritatea scolilor occidentale, unde copiii se afla sub supraveghere permanenta chiar si in timpul liber, aici elevilor li se ofera mai multa libertate: pot iesi in weekend fara sa raporteze si, dupa 16 ani, pot fuma, cu acordul scris al parintilor.

Conditiile de admitere sunt, si aici, accesibile: „Daca elevul este inca in gimnaziu, ii vom da un test care sa ne indice potentialele sale aptitudini de invatare“, spune Herman Voogd, directorul singurei scoli internationale din Olanda, International School Eerde. Ține sa sublinieze cuvantul „potential“ ca fiind relevant pentru profilul institutiei pe care o conduce, in care copiilor nu li se cer rezultate scolare deosebite, ci un set de valori in concordanta cu cel al scolii. Mai mult, daca elevul studiaza deja la un liceu din Romania, „in principiu, vor fi automat acceptati, chiar daca nivelul de cunoastere a limbii engleze este slab.“ De ce ar trebui sa opteze un parinte roman pentru International School Eerde? „Garantam 100% obtinerea diplomei de bacalaureat international de catre toti elevii, fiecare copil care absolva liceul nostru cunoaste perfect engleza si olandeza, toti elevii au propriul laptop. Si, nu in ultimul rand, avem in echipa un profesor vorbitor de limba romana.“

Din pacate, taxele anuale in regim de internat total sunt aici de 24.500 de euro.
18.600 de euro este taxa perceputa anual pentru anii de liceu de catre American International School of Bucharest

Avantajele invatamantului privat
Conform companiei de consultanta The Good Schools Guide, principalele motive pentru care parintii ar trebui sa opteze pentru o scoala privata sunt, dupa cum urmeaza:
- Sistemul de predare. Unele dintre aceste scoli sunt extrem de selective cand vine vorba de recrutarea elevilor (cam una din zece scoli, dupa cum apreciaza compania); marea majoritate se ghideaza, insa, dupa ideea de a scoate din fiecare elev „pana la ultima picatura de potential“. De altfel, statisticile arata ca, in sistemul privat, circa 80% din elevi termina liceul cu rezultate mult mai bune decat cele care ii recomandau la momentul admiterii.
- Facilitatile. In cazul celor mai multe scoli private, terenurile de sport, salile de teatru, laboratoarele stiintifice, bibliotecile digitale sau studiourile foto reprezinta dotari de baza.
- Optiuni de inscriere. Elevii pot alege sa studieze intr-o astfel de scoala doar timp de o luna, de exemplu. De asemenea, pot opta pentru sistemul de internat full-time (inclusiv in timpul weekendurilor sau al vacantelor) sau pentru unul partial, exclusiv in timpul zilelor de studiu.
 

 
 
Probabil cea mai severa institutie de invatamant din Marea Britanie, scoala de baieti Abingdon are si una dintre cele mai bune rate de acceptare la marile universitati, de circa 60%. Motiv pentru care face nota discordanta cu restul breslei si, asa cum spune directoarea de comunicare Jane Warne, „fiind o scoala extrem de selectiva, candidatii trebuie sa fie foarte bine pregatiti si sa vorbeasca fluent limba engleza“.

Consultanta pentru parinti


Prima slujba a Ralucai Milin a fost in cadrul Connex. „Am fost, in decembrie 1996, al doilea angajat al Mobifon (compania care detinea brandul Connex - n.r.), pe postul de asistent de marketing. Cinci ani mai tarziu, am plecat de la ei, din pozitia de director de vanzari, pentru a ma angaja la UPC, ca vicepresedinte pe marketing si vanzari. Si la UPC am fost tot al doilea angajat“, isi trece CV-ul in revista Raluca. In septembrie 2009, satula de viata in corporatie, a parasit acest mediu si a pornit pe cont propriu. In doua directii: detine o companie de mobilier pentru sectorul horeca si este reprezentantul pe Romania al companiei germane de consultanta in educatie Leading School EIB.

„Ce facem noi exact este sa oferim parintilor care au luat decizia sa-si trimita copiii la o scoala privata din strainatate toate instrumentele necesare alegerii institutiei. Colaboram cu 300 de licee din  Marea Britanie, Germania, Elvetia si Canada si avem la indemana zeci de criterii ale companiei-mama dupa care facem selectia. Taxa pe care o percepem este de 250 de euro, bani in care intra si absolut toate procedurile birocratice implicate de in¬scrierea la o scoala straina“, explica Raluca Milin. Mama a doua fete, spune ca a adus aceasta franciza in Romania pentru a-i ajuta pe toti parintii care vad ca sistemul romanesc de invatamant nu le prieste copiilor lor. „Eu insami am realizat ca ceea ce am invatat in facultate a fost zero pe langa ce mi-au dat trainingurile de la Connex, iar meritul acestor scoli este ca se axeaza mai mult pe curicula nonacademica decat pe teorie, scot ce e mai bun din fiecare copil. De aceea, 16 ani este cam ultimul prag la care mai are sens sa iti dai copilul la o asemenea scoala. Dupa aceasta varsta e deja format si este mai greu de scos din tabieturile sale. Ce este cu adevarat remarcabil la ei este ca, daca observa ca adolescentul nu se integreaza bine, merg dupa principiul «ti-l trimitem inapoi acasa si iti dam si banii inapoi»“.

Sursa: www.capital.ro

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu