characters characters

Scoala Altfel cu CinEd Romania: proiectii speciale pentru elevi vor fi organizate în peste 10 localitati din tara

185 de cadre didactice au participat la formarile organizate anul acesta

27 martie 2019    |   750 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Cin Ed 2019
Dupa ce a organizat mai multe sesiuni de formare pentru facilitatorii educationali din 5 judete, programul de educatie cinematografica CinEd Romania a intrat in urmatoarea etapa. In lunile martie-aprilie sunt programate peste 20 de proiectii dedicate elevilor din toate ciclurile scolare.

In cadrul formarilor organizate in ultimele luni de Societatea Culturala NexT au participat aproape 200 de cadre didactice şi bibliotecari publici. „Scopul sesiunilor de formare e intotdeauna acela de a incuraja profesorii sa se apropie cu mai multa incredere de cinemaul de arta, ceea ce inseamna ca le propunem o serie de activitati prin intermediul carora pot aborda cu elevii un film sau un fragment de film atat din punct de vedere al mizelor tematice, cat si al felului in care aceste mize se traduc in plan stilistic. De multe ori incercam sa luam ca termen de comparatie limbajul cinematografic clasic, cu care sunt mult mai obisnuiti in calitate de spectatori, dar si sa trasam potentiale directii interdisciplinare. Încercam sa le aratam ca se poate discuta despre un film fara sa fie nevoie de un bagaj terminologic specializat, cat mai degraba de un tip de privire care porneste de la observarea unor elemente particulare, ce poate fi ghidata inductiv inspre analiza si interpretarea acestora.”, a declarat criticul de film Andreea Mihalcea, moderatoarea sesiunilor de formare din cadrul anului 4 CinEd.

O parte dintre facilitatorii educationali care au participat anul acesta la formari se va implica acum activ in organizarea proiectiilor din luna aprilie, perioada preferata de multe scoli pentru Saptamana Altfel, in cel putin 10 localitati din tara. Localitatile in care s-au anuntat deja proiectii pentru elevi sunt Bucuresti, Ploiesti, Berevoesti, Videle, Halchiu, Brasov, Piatra-Neamt, Braila, Alexandria si Targu-Mures.

Elevii vor participa in mod activ la vizionarile filmelor din catalogul CinEd si dezbaterile interactive de la finalul acestora, coordonate de experti in domeniu, precum Anca Caramelea, Iulia Blaga, Georgiana Vrajitoru si Ionut Mares. Participarea la proiectii este gratuita.

Proiectiile destinate elevilor din ciclul primar includ filmele Rentrée des classes / Prima zi de scoala (1956, Franta, r. Jacques Rozier), Petite lumière / Luminita (2003, Franta-Senegal, r. Alain Gomis) si The Blue Tiger / Tigrul albastru (r. Petr Oukropec, Republica Ceha, 2012). Elevii de gimnaziu vor putea urmari si dezbate filme precum El espiritu de la colmena /Spiritul stupului (1973, Spania, r. Víctor Erice) si Shelter/Adapost (r. 2010, Bulgaria, Dragomir Sholev), in timp ce elevilor de liceu li s-au pregatit proiectii cu lungmetrajele Il posto / Postul (1961, Italia, r. Ermanno Olmi) si Pierrot le fou / Pierrot nebunul (1965, Franta, r. Jean-Luc Godard).

Catalogul CinEd reuneste 16 filme de arta provenind din 8 tari europene (Franta, Spania, Italia, Portugalia, Bulgaria, Finlanda, Republica Ceha si Romania), iar varietatea de formate in care filmele sunt disponibile permite proiectarea acestora in spatii diverse - de la cinematografe cu standarde profesioniste la spatii cu echipament minimal, precum sala de clasa sau de biblioteca. Astfel, programul faciliteaza accesul elevilor la o serie de productii europene de patrimoniu sau multi-premiate in festivaluri internationale, cu o valoare cinematografica autentica.

Mai multe detalii despre evenimentele speciale pregatite de CinEd Romania pana la finalul anului scolar, vor fi anuntate dupa luna aprilie.

CinEd este un proiect initiat de Institutul Francez din Paris, in parteneriat cu Cinemateca Franceza şi implementat in Romania de Societatea Culturala NexT.


CinEd este un program co-finantat de programul Europa Creativa/MEDIA al Uniunii Europene.

Cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei din Romania.

Parteneri: Ambasada Frantei in Romania, Institutul Francez din Romania, Institutul Cervantes din Bucuresti, EduCaB, Asociatia Romana a Profesorilor Francofoni, Asociatia T.E.T.Alexandria, Asociatia Culturala KunSTadt, CineFeel, Inspectoratul Şcolar Judetean Teleorman, Inspectoratul Şcolar Judetean Braşov, Casa Corpului Didactic Iasi.

Parteneri media: TANĂNANA, Radio Romania Cultural, Observator Cultural, Agerpres, Intuitext, ExamenulTau.ro, SuntParinte.ro, Scoala Intuitext, Didactic, Sfatul Parintilor, Edu-News.ro, Revista Arte si Meserii, Kreatoria, Romania Pozitiva, Moviecore, AaRC, Movie News, IQool, LiterNet.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu