characters characters

Schimbarile legii educatiei

18 martie 2010    |   533 vizualizări

Contract intre scoala si parinti, clasa a noua la gimnaziu, liceul de doar trei ani, examene schimbate si disparitia titularizarii. Acestea sunt doar cateva dintre noutatile pe care le aduce legea educatiei.

 

In primul rand, structura sistemului de invatamant preuniversitar se schimba. Apare clasa pregatitoare in invatamantul primar. Gimnaziul cuprinde clasele 5 - 9, iar liceul va fi de trei ani. Proiectul sustine si infiintarea unor centre de Excelenta pentru elevii supradotati. O alta propunere prevede ca programa scolara sa acopere 75% din orele de predare, restul timpului fiind organizat de profesor.


Noul ministru are planuri si la capitolul media. Vrea sa infiinteze un post public de televiziune si unul de radio, ambele dedicate exclusiv educatiei.
Bacalaureatul va avea doar doua probe scrise. Prima va fi una de comunicare in limba romana si intr-o limba straina, iar a doua - in functie de profilul liceului, va fi un test la matematica si alte stiinte. Si admiterea la liceu se va schimba. Elevii vor fi testati la mai multe discipline, intr-o singura proba, si vor primi o caracterizare a aptitudinilor numita portofoliu.


Noutati sunt si pentru parinti. Ei vor semna un contract prin care se obliga sa-si trimita copilul la scoala. Pentru chiul, parintele poate plati amenzi intre 500 si 5000 de lei sau poate fi pus sa munceasca in folosul comunitatii.


Educatorii si invatatorii vor disparea: toate cadrele didactice vor fi numite profesori. Pentru asta va fi nevoie de sase ani de studiu. Noutatea o reprezinta anul de stagiu obligatoriu. Si examenul de titularizare dispare!


Legea mai prevede ca rectorul unei universitati sa fie numit prin concurs si nu ales de Senatul universitatii, iar directorii din preuniversitar nu vor putea fi membrii de partid pe perioada mandatului.


Proiectul legii educatiei a primit unda verde in sedinta de Guvern si va fi supus dezbaterii publice timp de doua saptamani.


Sursa: www.realitatea.net

 

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu