characters characters

Salvati Copiii sesiseaza Avocatul Copilului in cazul copilului batut la scoala din Botosani

27 martie 2019    |   565 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

salvati copiii
Salvati Copiii atrage atentia asupra riscurilor pe termen lung ale violentei asupra copilului, ca urmare a cazului de la scoala din Botosani, pentru care organizatia a sesizat Avocatul Poporului. Salvati Copiii a aflat, din numeroasele relatari mass-media, despre faptele de violenta comise asupra unui copil de 11 ani, elev al Școlii gimnaziale din localitatea Cristesti, judetul Botosani, acuzat fiind profesorul sau de religie.

Abuzul a avut drept consecinta internarea medicala a copilului, ceea ce indica gravitatea faptelor si necesitatea tratarii cu seriozitate a acestui caz pornind de la principiul interesului superior al copilului care prevaleaza in fata altor considerente de ordin juridic sau administrativ.

Luand in considerare aceste aspecte grave, dar si incercarile recente de orientare a atentiei opiniei publice asupra copilului nu din perspectiva calitatii sale de victima, ci a unor presupuse provocari de care s-ar face vinovat, Organizatia Salvati Copiii a trimis Avocatului Poporului o sesizare cu privire la necesitatea investigarii cazulului copilului agresat, modul in care acesta este protejat si de a monitoriza derularea anchetei penale si a cercetarilor disciplinare cu privire la autorul faptelor de violenta.

Conform studiilor realizate de Salvati Copiii cu privire la abuzul si neglijarea copilului1, 7% dintre copii sunt agresati fizic de catre educatorii si profesorii lor, cu o frecventa dubla de aparitie in mediul rural (14%) comparativ cu mediul urban. In cazul tuturor celor care au in grija lor copii, cadre didactice, asistenti sociali, cadre medicale etc., si care se fac vinovati de acte de violenta ori tratament degradant, legea trebuie aplicata cu fermitate.

Nu e de mirare faptul ca, de-a lungul timpului, au fost aduse la cunostinta publicului numeroase situatii de abuz in gradinite, scoli sau centre de plasament, urmate de anchete ale institutiilor de invatamant ale caror rezultate fie nu sunt comunicate opiniei publice de catre institutiile responsabile, fie au ca rezultat exonerarea de raspundere a celor acuzati si mentinerea lor in sistemul de educatie, cu acceptarea riscului de repetare a abuzului asupra altor copii. In plus, desi multe dintre acuzatii sunt dovedite prin imagini ori secvente video, nu se procedeaza, asa cum prevede Legea 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, la suspendarea, pe durata realizari anchetelor penale ori disciplinare, a cadrului didactic acuzat de abuz din institutia de protectie ori de educatie.

Reamintim celor responsabili cu protectia si educatia copiilor ca Legea 272/2004 stabileste, in art. 102, ca aplicare directa a principiului interesului superior al copilului, urmatoarele: ”In cazul in care abuzul, neglijarea, exploatarea şi orice forma de violenţa asupra copilului a fost savarşita de catre persoane care, in baza unui raport juridic de munca sau de alta natura, asigurau protecţia, creşterea, ingrijirea sau educaţia copilului, angajatorii au obligaţia sa sesizeze de indata organele de urmarire penala şi sa dispuna indepartarea persoanei respective de copiii aflaţi in grija sa.”

De asemenea, pentru a preintampina situatii asemanatoare in viitor si pentru a asigura copiilor protectia necesara impotriva violentei, acelasi act normativ cere in mod expres tuturor angajaţilor unei unitati scolare care au suspiciuni in legatura cu existenţa unei situaţii de abuz sau de neglijare a acestuia sa sesizeze de indata serviciul public de asistenţa sociala sau direcţia generala de asistenţa sociala şi protecţia copilului in a carei raza teritoriala a fost identificat cazul respectiv.2 Abuzul este definit in Legea nr. 272/2004 si poate imbraca diferite forme:

a) abuzul fizic - consta in vatamarea corporala a copilului in cadrul interactiunii copilului cu o persoana aflata in pozitie de raspundere, putere ori in relatie de incredere cu acesta, fiind un rezultat al unor acte intentionate care produc suferinta copilului in prezent sau in viitor.

b) abuzul emotional consta in expunerea repetata a copilului la situatii al caror impact emotional depaseste capacitatea sa de integrare psihologica. Abuzul emotional vine din partea unui adult care se afla in relatie de incredere, raspundere sau putere cu copilul. In mod concret, aceste acte pot fi umiliri verbale si nonverbale, intimidari, amenintari, terorizari, restrangeri ale libertatii de actiune, denigrari, acuzatii nedrepte, discriminari, ridiculizari si alte atitudini ostile sau de respingere fata de copil. Copiii care sunt martori ai violentei in familie ori in scoala sufera indirect un abuz emotional si/sau psihologic.

c) abuzul sexual reprezinta implicarea unui copil in activitati sexuale pe care nu este in masura sa le inteleaga, care sunt nepotrivite pentru varsta sa ori pentru dezvoltarea sa psihosexuala, activitati sexuale pe care le suporta fiind constrans prin violenta sau seductie ori care transgreseaza tabuurile sociale legate de rolurile familiale; aceste activitati includ, de regula, contact fizic, cu sau fara penetrare sexuala.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu