characters characters

Romanii pun mai multi bani deoparte decat cheltuiesc pe educatie

06 ianuarie 2010    |   551 vizualizări
 

In ultima vreme romanii au facut economii, au amanat cheltuielile pentru dotarea locuintelor si si-au pastrat obiceiul de a nu arunca banii pe carti, filme sau spectrale. Familia medie cheltuieste cu educatia 0,7 la suta din totalul cheltuielilor de consum, adica 11,5 lei.


Familiile din Romania au economisit 12,1 la suta din veniturile obtinute in trimestrul al treilea din 2009, adica  in medie 274 lei (65 euro) din venitul total mediu lunar obtinut in gospodarii de 2.268 lei, conform Institutului National de Statistica. Totusi, fata de tarile vecine, economiile personale ale romanilor raman destul de mici. Potrivit unei analize facute de compania A.T. Kearney, in acest moment un roman detine, in medie, un depozit bancar de 1.034 de euro. Prin comparatie, fiecare bulgar detine in medie un depozit bancar de 1549 de euro, un polonez 2.281 de euro, un ungur 2.764 de euro, iar un ceh 5.870 de euro. Dupa socotelile specialistilor, daca depozitele bancare vor creste in acelasi ritm din ultimele 12 luni in Romania si Bulgaria, Romania va avea nevoie de 80 de ani sa atinga valoarea depozitelor bancare pe cap de locuitor inregistrata pentru gospodariile din Bulgaria.


Ultimul raport dat ieri publicitatii de Institutul National de Statistica mai scoate la iveala ca in perioada iulie-septembrie 2009 cheltuielile totale ale populatiei au fost, in medie, de 1.994 lei lunar pe gospodarie. Atat veniturile, cat si cheltuielile au fost mai mici in trimestrul al treilea decat in trimestrul anterior. Venitul total mediu lunar a fost de 781 lei de persoana, iar cheltuielile pe persoana au fost de 687 lei.


Cheltuielile de consum pastreaza aceeasi pondere in raport cu veniturile fiecarei familii, depasind 70 la suta din ceea ce castiga fiecare familie lunar. Impozitele si celelalte taxe reprezinta 16,5 la suta din cheltuielile romanilor, in vreme ce investitiile de orice fel facute de familii nu depasesc 1,5 la suta.  Cea mai mare parte a cheltuielilor totale de consum facute de romani in trimestrul III din 2009 s-a axat pe alimente si bauturi nealcoolice (40,7%), urmate de cheltuielile cu locuinta -– apa, energie electrica, gaze naturale, combustibili, mobilier, dotarea si intretinerea locuintei – (19,4%), bauturi alcoolice si tutun (7,1%), respectiv pentru imbracaminte si incaltaminte (6,2%).

Cheltuielile facute de fiecare familie pentru sanatate reprezinta 4,5% din cheltuielile de consum, in vreme ce pentru educatie nu depasesc mai mult de 0,7% din cheltuielile totale de consum, adica 11,5 lei. Cheltuiala cu educatia este de aproape 25 de ori mai mica decat economia lunara pe care o face in medie fiecare gospodarie in parte.
 
 
Sursa: www.romanialibera.ro
 
Tu cum reusesti sa gestionezi bugetul familiei astfel incat sa aloci suficienti bani pentru educatie? Faci fata usor nevoilor educationale ale copilului tau?

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu