characters characters

Rolul de tata si masculinitatea

Tatii petrec mai mult timp cu copiii decat oricand

17 iulie 2018    |   983 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

masculinitatea si rolul de tata
Prezenta activa a tatilor in viata copiilor aduce numeroase beneficii dezvoltarii celor mici. Despre rolul mamei in dezvoltarea copilului au existat numeroase studii, insa recent, au inceput sa apara studii si despre rolul tatilor. Tinand cont ca viata economica si profesionala este in schimbare, tot mai multi tati aleg sa intre in concediu de paternitate, in locul mamicilor. Astfel, tot mai multi tati sunt implicati in viata copiilor lor.

Indiferent daca e vorba de implicarea in jocurile copilului, de prezenta la un meci de fotbal a copilului sau de a fi prezent pentru a oferi sprijin emotional ori iubire neconditionata, impactul prezentei tatilor pare a fi tot mai puternic pentru cei mici.

Te-ar putea interesa si:

Rolul tatalui in cresterea copilului 

Cum a evoluat de-a lungul timpului implicarea tatalui in cresterea copilului 


”Astazi vorbim de o prezenta tot mai mare a tatilor in viata copiilor. Tatii petrec acum mai multe ore pe zi impreuna cu copiii, le ofera mai multa ingrijire si atentie. Multi tati declara ca se considera la fel de importanti ca mamele in viata copilului lor, mai ales ca se implica tot mai mult si in sarcinile casnice..”, spun cercetatorii.

Un studiu realizat pe 2194 de tati cu copiii cu varsta intre 2 si 18 ani a analizat relatia dintre masculinitate si implicarea in rolul de tata. Concluziile studiului au aratat ca numarul tatilor care se implica in cresterea copilului este din ce in ce mai mare, insa exista in continuare un grup de tati care considera ca singurele lor responsabilitati constau in disciplinarea copiilor si aducerea banilor in casa. De asemenea, studiul a scos in evidenta asocierea dintre aspecte negative ale masculinitatii (agresivitatea, detasarea emotionala, exprimare redusa a emotiilor si refuzul de a cere ajutor) si implicarea redusa in cresterea copilului. Aceste aspecte negative ale masculinitatii pot afecta viata de familie. Insa cercetarea a scos in evidenta si alte aspecte pozitive ale masculinitatii, precum orientarea spre scopuri sau loialitatea, care influenteaza pozitiv viata de familie.

Cercetari anterioare au aratat ca multi tati au dificultati in a mentine un echilibru intre masculinitate si nevoia de a arata afectiune si caldura sufleteasca fata de copii. Definind masculinitatea si altfel decat prin aspecte precum agresivitate saud etasare emotionala, tatii isi pot asuma mai usor rolul de parinte.

Autorii studiului au pentru tati urmatoarele recomandari:

  • Este in regula sa iti arati si sa iti constientizezi emotiile. Astfel vei fi un tata mai implicat.
  • Fii un exemplu pentru copilul tau. Daca dai dovada de convingeri si atitudini pozitive fata de copilul tau, acesta le va adopta la randul lui.
  • Exista mai multe feluri de masculinitate. A fi un tip dur este asociat cu un parenting ineficient, care poate afecta negativ copiii.
  • Tatii nu ar trebui sa se teama sa isi ingrijeasca copiii, sa ii imbratiseze si sa se implice concret in cresterea lor.

Sursa: ScienceDaily.com 


*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu