characters characters

Relatiile familiale si sanatatea emotionala a copiilor

10 iulie 2017    |   1108 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

relatii familiale
Nasterea unui copil este un eveniment mult asteptat si plin de semnificatie si schimbari pentru intreaga familie. Tranzitia insa de la rolul de adult la rolul de parinte produce schimbari si in relatia romantica dintre parteneri, schimbari ce produc efecte si in climatul familial.

Un studiu recent a incercat sa observe cum anume se schimba si cum se reorganizeaza familia din momentul aparitiei unui copil si pana in copilaria mica. Scopul studiului a fost de a analiza efectele timpurii ale relatiilor din familie asupra reglarii emotionale a copiilor, asupra mecanismelor defensive psihologice si asupra felului in care proceseaza copiii informatia socio-emotionala.

Studiul a fost realizat pe 710 familii si a demonstrat ca exista cateva tipuri de sisteme familiale: coezive, autoritariene,  „fuzionale” (in care nu exista limite si distanta intre membri), familii cu un nivel ascendent al conflictului, familii deconectate si familii discrepante.

In ciuda unicitatii fiecarui tip de sistem familial, toate familiile cu relatii problematice intre membri au fost asociate cu o capacitate ineficienta a copiilor de a-si gestiona emotiile in copilaria mijlocie.

Copiii proveniti din familii in care relatiile intre membri sunt problematice au prezentat mai multe simptome de depresie, indicand faptul ca dificultatile membrilor familiei de a-si gestiona propriile emotii negative reprezinta un factor de risc pentru sanatatea mintala a copiilor. De asemenea, copiii proveniti din familii problematice se bazeaza mai mult pe mecanisme psihologice de aparare ( de exemplu, negarea propriilor emotii sau acuzarea celor din jur pe nedrept). In plus, copiii care proveneau din familii „fuzionale” tindeau sa acorde atentie mai mult lucrurilor percepute ca amenintatoare (de exemplu, expresii faciale ale furiei) iar copiii din familiile deconectate tind sa evite aceste informatii, ca mecanism de aparare.

Rezultatele studiului confirma teoria potrivit careia copiii isi adapteaza propria gestiune a emotiilor pentru a se potrivi cerintelor mediului familial.


Sursa: ScienceDaily.com

 
*Sursa foto: Pexels.com


Citeste si:

Atitudinea parintelui fata de viata influenteaza problemele de comportament ale copilului


Sanatatea emotionala in copilarie si fericirea la maturitate

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu