characters characters

Raportul Ministerului Educatiei privind consultarea publica asupra propunerilor de plan-cadru pentru liceu, filiera teoretica

10 aprilie 2018    |   808 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani.

raport consultare publica planuri cadru liceu
Ministerul Educatiei Nationale si Institutul de Stiinte ale Educatiei au organizat, in perioada 29 decembrie 2017 - 1 martie 2018, un amplu proces de consultare publica privind propunerile de plan-cadru pentru liceu, filiera teoretica.

In urma analizei tuturor documentelor de pozitie, adreselor si punctelor de vedere transmise in format standard (letric) sau electronic grupului de lucru pentru elaborarea planurilor-cadru de liceu, cat si a rezultatelor generate de completarea unui chestionar online, Institutul de Stiinte ale Educatiei a elaborat un raport in extenso, dar si o sinteza a acestui raport. Cele doua documente pot fi accesate aici.

In opinia majoritatii participantilor la procesul de consultare, schimbarea planurilor-cadru de liceu este oportuna. Cei care sustin schimbarea in cea mai mare masura sunt elevii si parintii. De asemenea, chiar daca unii profesori sunt mai rezervati, si in randul acestora exista un curent important care sustine necesitatea acestei schimbari.

Dincolo de diferentele intre sustinatorii diverselor variante, analiza rezultatelor dezbaterii demonstreaza ca, in prezent, nu exista o majoritate consolidata cu privire la o optiune clara pentru o anumita formula. Fiecare propunere supusa dezbaterii are sustinatorii si criticii ei, la fel cum si numarul celor care nu sustin nicio varianta nu poate fi neglijat. Din consultare se desprinde ideea nevoii unei decizii de tip expert, dublata de masuri specifice pentru pregatirea schimbarilor si de o constanta comunicare si consultare cu actorii din sistem.

Chestionarul online a fost accesat de 3.520 de persoane si au fost validate, dupa prelucrarea statistica, 2.612 chestionare completate. De asemenea, au fost transmise Ministerului Educatiei Nationale sau Institutului de Stiinte ale Educatiei 111 adrese/petitii/puncte de vedere/propuneri. Dintre acestea, 30 de adrese apartin unor organizatii non-guvernamentale/organizatii locale active in domeniul educatiei, 6 sunt transmise de asociatii profesionale/grupuri profesionale, 10 din partea unor unitati de invatamant preuniversitar sau universitar, iar 67 din partea unor persoane individuale (52 profesori, 6 parinti, 5 elevi, 1 membru al Parlamentului).

In mod specific, au fost supuse dezbaterii aspecte precum oportunitatea modificarii planurilor-cadru de liceu, aspecte care trebuie imbunatatite cu prioritate, autonomia scolii in plan curricular sau relatia dintre trunchiul comun si curriculumul diferentiat sau cel la decizia scolii. In acelasi timp, au fost puse in discutie relevanta disciplinelor din planul-cadru si a numarului de ore alocate, in raport cu profilul de competente al absolventului de liceu, conditiile specifice de implementare a noilor planuri cadru, respectiv beneficiile si riscurile specifice fiecarei variante puse in dezbatere.

Precizam faptul ca obiectivul consultarii publice a fost crearea unui spatiu de reflectie si de dezbatere pentru decidenti, practicieni, experti educationali si pentru alti actori interesati cu privire la trei variante de planuri-cadru pentru liceu, filiera teoretica. In egala masura, consultarea a oferit un cadru de evaluare a principiilor si criteriilor fundamentale care stau la baza proiectarii noului curriculum national.

In acest context, Ministerul Educatiei Nationale reitereaza necesitatea incadrarii in numarul actual de ore pe saptamana, cu cel putin pastrarea, daca nu cresterea, numarului de ore alocate limbilor straine, TIC si disciplinei educatie fizica.

Astfel, in acest moment, la nivelul MEN si ISE exista un grup de lucru care va elabora, cu celeritate, varianta finala de plan-cadru pentru liceu, filiera teoretica, pe baza informatiilor, observatiilor si cerintelor care s-au desprins din consultarea publica.


Sursa: Edu.ro


*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu