characters characters

Raport UNICEF: Pandemia de COVID-19 exacerbeaza riscurile la care sunt supusi copiii vulnerabili si familiile lor în Romania

29 aprilie 2020    |   504 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +, 0 - 3 ani.

conferinta unicef lansare raport
In contextul actual al pandemiei de COVID-19, vulnerabilitatile deja existente ale copiilor, familiilor si comunitatilor pot duce la exacerbarea riscurilor preexistente: acces limitat la servicii sociale, inegalitati in ceea ce priveste accesul la educatie, saracie, se arata intr-un raport coordonat de Reprezentanta UNICEF in Romania.

Scopul acestui prim raport a fost evaluarea situatiei copiilor si familiilor, cu accent pe grupurile vulnerabile, pentru a permite UNICEF si altor actori relevanti sa stabileasca in mod avizat masuri de prevenire si raspuns in vederea reducerii consecintelor pandemiei de COVID-19 in trei sectoare: sanatate, educatie si servicii sociale.
unicef educatie in pandemia covid-19

Categoriile cele mai afectate de masurile de prevenire a COVID-19 sunt: copiii provenind din familii care traiesc in saracie; copiii de etnie roma (limitarea circulatiei a redus veniturile familiilor rome); copiii ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate; copii care traiesc in locuinte supraaglomerate; copiii cu dizabilitati si persoanele varstnice, afectate de reducerea activitatii medicilor de familie in comunitati, dar si de diminuarea contactelor sociale.

Copiii din categoriile amintite sunt caracterizati cel mai adesea de vulnerabilitati multiple: traiesc in gospodarii multigenerationale numeroase sau in familii monoparentale, la risc de saracie, locuiesc in locuinte supraaglomerate.

„In aceste zile de criza fara precedent, este nevoie de mobilizarea tuturor resurselor, materiale si umane, pentru a-i proteja pe cei deja vulnerabili. Mii de angajati din serviciile de asistenta sociala din intreaga tara depun eforturi uriase pentru a-i proteja pe copiii si parintii aflati in nevoie. Raportul prezentat astazi este important pentru ca aduce in prim plan perceptia sintetica a unor oameni de la firul ierbii si ne ajuta sa intelegem zonele in care cresc riscurile de vulnerabilitate si a gasi cele mai eficiente solutii pentru reducerea acestora”, a declarat Maria Madalina Turza, Presedintele Autoritatii Nationale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati, Copii si Adoptii (ANDPDCA).

O treime dintre subiectii care au participat la studiu sunt de parere ca declansarea crizei COVID a afectat furnizarea serviciilor medicale in comunitatile lor, in special pe componenta serviciilor oferite in cadrul cabinetelor de medicina de familie. Raportul recomanda o mai buna implicare in comunitate a personalului din cadrul cabinetelor de medicina de familie, coroborat cu dezvoltarea serviciilor complementare de telemedicina; cresterea conlucrarii dintre cadrele medicale, asistentii sociali si alte categorii de personal din administratie.

Autorii raportului noteaza ca educatia online adanceste inegalitatile de acces la educatie al copiilor din familii defavorizate, care nu reusesc intotdeauna sa asigure nici necesarul de echipamente tehnologice, nici nu au acces la internet. Solutia ar putea fi implementarea unor programe destinate distributiei de echipamente electronice gratuite sau facilitarea achizitiei acestora la preturi subventionate pentru copiii din familii cu venituri reduse, cat si asigurarea acestor echipamente pentru cadrele didactice. De asemenea, printre recomandari se numara si dezvoltarea unui plan national privind educatia la distanta, care sa includa predarea online, si crearea de retele de suport intre parinti, copii si cadre didactice pentru a sustine compensarea inegalitatilor existente in utilizarea mijloacelor electronice in educatie.

Printre problemele cu care se confrunta serviciile sociale se numara reducerea sau chiar suspendarea activitatii centrelor de zi si limitarea mobilitatii in teritoriu a lucratorilor din domeniu, mai ales avand in vedere lipsa materialelor corespunzatoare de protectie. Recomandarile sunt: furnizarea de echipament corespunzator personalului existent, in special a materialelor de protectie; conceperea unor proceduri detaliate despre furnizarea de servicii sociale si de servicii de protectie speciala pe timpul starii de urgenta, in vederea adaptarii la aceasta.

„Inca de la inceputul starii de urgenta, UNICEF a atras atentia asupra categoriilor vulnerabile, in special a copiilor a caror situatie risca sa se inrautateasca din cauza masurilor restrictive. Evaluarea rapida arata si faptul ca, in comunitatile unde exista mediatori sanitari si scolari, accesul la servicii de sanatate si de educatie a fost mai putin afectat. Este un argument in plus pentru sustinerea extinderii la nivel national a Pachetului Minim de Servicii, implementat cu succes de UNICEF in 50 de comunitati din judetul Bacau”, a declarat Pieter Bult, Reprezentant UNICEF in Romania.

Evaluarea rapida a situatiei copiilor si familiilor, cu accent pe cei vulnerabili, in contextul epidemiei de COVID-19 din Romania a fost realizata impreuna cu Autoritatea Nationala pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati, Copii si Adoptii, Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii, Centrul pentru Educatie si Dezvoltare Profesionala Step-by-Step, Fundatia Terre des Hommes Romania, Consiliul Tinerilor Institutionalizati, Centrul pentru Politici si Servicii de Sanatate, Human-DataScience Consulting, cu sprijinul tehnic al Bancii Mondiale si Organizatiei Mondiale a Sanatatii.


Puteti descarca de aici raportul complet.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu