characters characters

Proiectul Legii Educatiei a fost aprobat de Guvern. Vezi modificarile

13 aprilie 2010    |   375 vizualizări
Examenul de bacalaureat va contine trei probe scrise, iar la examenul oral vor fi sustinute doua limbi straine. Contracul dintre parinti si scoli a fost mentinut, dar a fost redus cuantum amenzilor pentru nescolarizarea elevilor. Premierul Emil Boc a cerut dezbaterea de urgenta a proiectului pentru ca acesta sa fie aplicat din noul an scolar, respectiv universitar.

Noua lege a Educatiei propusa de Daniel Funeriu a fost aprobata astazi. Aceasta prevede o noua structura a sistemului de invatamant preuniversitar. Clasa pregatitoare de la gradinita se muta la invatamantul primar, iar clasa a IX-a se muta la gimnaziu (din 2013). Astfel, liceul va fi de trei ani. Bacalaureatul va avea trei probe scrise, iar admiterea la liceu se va face pe baza unui portofoliu educational. Examenul se va desfasura sub acesta forma abia din anul 2012, potrivit noii legi.

''Sa spunem domeniul real, va fi o proba de limba romana, obligatorie, limba materna, o proba de matematica si una transdisciplinara de stiinte naturale. Deci am introdus o separare intre elementul principal, matematica si o proba transdisciplinara'', a declarat ministrul Educatiei, Daniel Funeriu.
Noutati sunt si pentru parinti. Ei vor semna un contract cu institutia de invatamant. Pentru chiul, parintele poate plati amenzi intre 100 si 1.000 de lei sau poate fi pus sa munceasca in folosul comunitatii.

Educatorii si invatatorii dispar din scoli, fiind inlocuiti de profesori. Pentru asta va fi nevoie de sase ani de studiu. Noutatea o reprezinta anul de stagiu obligatoriu. De asemenea, examenul de titularizare dispare.

"Proiectul Legii Educatiei a fost construit in ideea stabilitatii. Sistemul are nevoie de stabilitate, de un cadru coerent si acestia au fost principalii piloni pe care am construit aceasta lege. Apoi ne-am gandit la coerenta sistemului educational, la predictibilitatea lui si la sustenabilitatea sa. Aceasta lege este pentru copii, pentru parinti, pentru profesori si in mare pentru societatea romaneasca din viitor", a spus ministrul Educatiei, Daniel Funeriu.

Acum, proiectul de lege va merge la Parlament, acolo unde va putea suferi modificari, iar premierul Emil Boc a cerut ca acest document sa fie dezbatut in regim de urgenta, pentru a putea fi aplicat incepand cu noul an scolar.

In plus, ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a invitat parlamentarii sa depuna amendamente la Legea Educatiei, adoptata de Guvern.


Articol complet: www.realitatea.net

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu