characters characters

Povestile inspaimantatoare: le citim sau nu copiilor?

De ce parintii nu citesc anumite povesti copiilor

10 octombrie 2016    |   554 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

Scufita Rosie
Este important sa citim povesti copiilor? Celor mici le place sa li se spuna povesti inainte de a merge la culcare, iar beneficiile acestui obicei sunt cunoscute. Intrebarea mai importanta pentru parinti este „Ce fel de povesti citesc copilului si ce povesti este bine sa evit?”. Multe dintre povestile cu care noi am copilarit sunt acum evitate de catre parinti, care le considera prea violente pentru copiii prescolari.

Un sondaj recent realizat in Marea Britanie arata ca o treime din parinti evita sa citeasca copiilor povesti care pot starni spaima sau frica. Preocuparea paritnilor pentru dezvoltarea emotionala armoniasa a copiilor sta la baza acestei atitudini reticente, iar alegerea cartilor care sunt prea inspaimantatoare difera de la copil la copil.

Pe de alta parte, este bine sa tinem cont de faptul ca lecturile, la fel ca jocurile, ofera copiilor un cadru sigur in care pot experimenta emotii precum frica sau tristetea. Aceasta traire a emotiilor negative, prin fictiune, ii ajuta pe copii sa isi creeze mecanisme prin care sa faca fata acestor emotii in viata reala. Experimentandu-le la un nivel suportabil prin intermediul unei povesti, atunci cand le vor simti in viata reala, nu vor fi (de fiecare data) coplesiti de ele.

La fel se intampla si atunci cand vrem sa avem copii curajosi si neinfricati si astfel, ii lasam sa se catere prin copaci si sa se loveasca, sa se joace de-a v-ati ascunselea prin cotloanele casei, in poduri intunecate sau beciuri.

De asemenea, specialistii sustin ca nu conteaza neaparat genul lecturii, ci intimitatea si legatura ce se formeaza intre cititor si carte, placerea lecturii si contactul realizat. Cum poti gasi un echilibru intre nevoia copiilor de a trai teama prin intermediul fictiunii si nevoia parintilor de a-i ocroti pe copii de traume psihologice? La varsta la care copiii pot comunica verbal, parintii pot rasfoi impreuna cu ei cartile pe care urmeaza sa le citeasca si copilul poate decide daca vrea sau nu sa ii fie citita.

Copiii trebuie sa intalneasca toate tipurile de carti existente pentru a dobandi o cat mai vasta experienta de viata. Ei au nevoie de carti, chiar si de acelea pe care parintii nu le suporta deseori.

Tu la ce povesti inspaimantatoare pentru copii ai renuntat?

Sursa: TheConversation.com


*Sursa foto:https://www.flickr.com/photos/97947597@N00/15313247062/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu