characters characters

Cum inteleg copiii pierderea animalului de companie

01 noiembrie 2016    |   448 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

pierderea animalului de companie
Animalele de companie aduc o multime de beneficii dezvoltarii copiilor. Cum inteleg insa copiii pierderea animalului de companie si cum sunt ei afectati de aceasta?

„Cercetatorii au studiat in nenumarate randuri cum influenteaza viata copiilor un animal de companie, insa putine studii s-au facut cu privire la cum inteleg copiii moartea animalului, ce gandesc si ce simt in acele momente.”, sustine psihologul Joshua Russell.

Un studiu realizat recent arata ca cei mici isi vad animalul de companie nu ca pe un animal, ci mai degraba ca pe un frate sau cel mai bun prieten.

Spre exemplu, un baietel de 13 ani a carui pisica a murit brusc cu doi ani in urma spune: „Atunci cand a murit, am avut impresia ca toata viata mea s-a terminat.”.

Din pacate, bucuria de a avea un animal de companie merge mana in mana cu dezamagirea cand acesta moare. Se pare ca cei mici insa au un simt al corectitudinii existentiale. Copiii inteleg cand un hamster sau un peste moare (acestia nu au o durata de viata foarte mare), insa accepta cu greu cand un caine, o pisica sau un iepure moare devreme (dupa cativa ani). „Copiii care si-au vazut animalul de companie traind multi ani au putut accepta mai usor moartea acestuia. De asemenea, daca animalul a suferit, eutanasierea a parut a fi cea mai buna si acceptata solutie, atat de parinti, cat si de copii. Totusi, in cazul in care animalele de companie care au trait putin sau a caror moarte a fost brusca, a fost un soc pentru cei mici si un moment foarte dificil din punct de vedere emotional.”

In ambele cazuri, familia si prietenii sunt foarte importanti pentru a-l ajuta pe copil sa faca fata pierderii animalului de companie. Ulterior, copiii dezvolta doua tipuri de atitudini fata de decizia de a lua un nou animal de companie: unii nu mai doresc un animal de companie si li se pare gresit sa il inlocuiasca pe cel pierdut foarte repede, in timp ce altii primesc cu prietenie si drag alt animal. Acestia din urma sustin ca „Nu e vorba de a-l inlocui pe animalul de dinainte, ci de a incepe o noua prietenie, mai degraba decat a sterge cu buretele amintirile”.

Sursa: ScienceDaily.com


*Sursa foto:https://www.flickr.com/photos/saramusico/13286581983/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu