characters characters

Peste 4200 de elevi din Romania au participat in 2018 la proiectiile de film CinEd

Programul de educatie cinematografica incheie al 3-lea an cu cifre-record

26 august 2018    |   581 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

formare CinEd
In perioada martie – iulie 2018, in cadrul programului de educatie cinematografica CinEd, au fost organizate 122 de proiectii in 18 localitati din Romania, pentru elevii din clasele I – XII. Proiectiile s-au bucurat de participarea a peste 4200 de elevi, fiind un numar record atins de program cu ocazia celui de-al 3-lea an de activitate.

Filmele pe care elevii au avut sansa sa le vada si sa le discute cu facilitatorii educationali sau invitatii speciali sunt productii multi-premiate in festivaluri internationale, cu o valoare cinematografica si educationala autentica: Spiritul stupului/El espiritu de la colmena (Spania, 1973), Cea mai fericita fata din lume (Romania, 2008), Pierrot nebunul/Pierrot le fou (Franta, 1965), Postul/Il posto (Italia, 1961), Adapostul/Shelter (Bulgaria, 2010), Rentrée des classes / Prima zi de scoala (Franta, 1956) si Petite lumière / Luminita (Franta, 2003).

CinEd este un program european de educatie cinematografica, creat in 2015, pentru tineri intre 6 si 18 ani, coordonat de Institutul Francez din Paris si, pe partea pedagogica, de Cinemateca Franceza, finantat inca de la lansarea sa prin programul Europa Creativa / MEDIA al Uniunii Europene. Programul reuneste parteneri institutionali din 9 tari europene - Franta, Spania, Italia, Portugalia, Finlanda, Cehia, Romania, Bulgaria, Lituania.

In Romania programul s-a bucurat de succes inca de la lansare, reusind sa construiasca in cei 3 ani de activitate o comunitate de facilitatori educationali implicati si dedicati integrarii instrumentelor pedagogice de educatie cinematografica create in cadrul CinEdin predarea la clasa sau in activitati extra-scolare. Anul acesta, aproape 260 de cadre didactice si bibliotecari au participat la formarile gratuite organizate de Societatea Culturala NexT si Asociatia Culturala Macondo, in Bucuresti, Ploiesti, Alexandria, Brasov, Cluj-Napoca, Buzau si Suceava.

Formarile si proiectiile CinEd au fost insotite coordonate de invitati speciali, critici de film precum Ileana Bîrsan, Andrei Luca, Gabriela Fillipi, Ionut Mares, Andreea Mihalcea si Raluca Ungureanu. Acestia au facilitat analiza filmelor propuse, precum si dezbaterile de la finalul proiectiilor. Toate proiectiile CinEd au fost urmate de sesiuni de dialog cu elevii pe baza filmelor vizionate. Acestia au perceput filmele din colectia CinEd ca fiind foarte diferite de cele cu care sunt obisnuiti la televizor, insa au apreciat calitatea cinematografica a acestora si prilejul de analiza critica non-formala din cadrul sesiunilor de discutii. Se demonstreaza, astfel, inca o data nevoia implementarii unui program coerent de educatie audio-vizuala si de promovare a cinematografiei de arta europeana, care sa poata raspunde nevoilor tinerilor in epoca digitala.

In cei 3 ani de activitate in tara programul a ajuns la peste 10400 de elevi. In urmatorii 2 ani va continua sa fie implementat in Romania de catre Societatea Culturala NexT pentru toate ciclurile scolare. Detalii despre activitatile urmatorului an CinEd Romania vor fi anuntate in aceasta toamna, dupa inceperea noului an scolar.

***

cined logoCinEd este un proiect initiat de Institutul Francez din Paris, in parteneriat cu Cinemateca Franceza si implementat in Romania de Societatea Culturala NexT (pentru nivelul gimnazial si liceal) si de Asociatia Culturala Macondo (pentru nivelul primar). CinEd este un program co-finantat de programul Europa Creativa/MEDIA al Uniunii Europene. Cu sprijinul Centrului Nacional al Cinematografiei din Romania.

Parteneri: Ambasada Frantei in Romania, Institutul Francez din Romania, Institutul Cervantes din Bucuresti, EduCaB, Asociatia Romana a Profesorilor Francofoni, Spatiul Public European, Asociatia T.E.T.Alexandria, Asociatia Culturala KunSTadt, Primaria Municipiului Alexandria, Inspectoratul scolar Judetean Teleorman, Inspectoratul Scolar Judetean Brasov.

Parteneri media: TANaNANA, Radio Romania Cultural, Zile si Nopti, Cinemap, Revista Arte si Meserii, Observator Cultural, Agerpres, Didactic.ro, SuntParinte.ro, Scoala Intuitext, ExamenulTau.ro, KidsNews, Ani de scoala, All About Romanian Cinema, MovieNews, LiterNet, Dissolved Magazine, Iqool, Romania Pozitiva.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu