Parc Senzorial pentru pacientii copii si adolescenti ai Spitalului Clinic de Psihiatrie „Dr. Alexandru Obregia”, amenajat cu sprijinul Primariei Capitalei, ASSMB si UNICEF
Bucuresti, 21 noiembrie 2023. Primaria Municipiului Bucuresti, prin Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti, si Reprezentanta UNICEF in Romania, au inaugurat astazi, un parc senzorial pentru copiii si adolescentii cu tulburari de spectru autist si alte tulburari de neurodezvoltare, amplasat in curtea Spitalului Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia” Bucuresti.
Parcul senzorial de la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia” constituie un spatiu cu dublu rol: terapeutic – pentru copiii cu tulburari din spectrul autist, ADHD sau alte tulburari de neurodezvoltare si de socializare - in cazul pacientilor adolescenti. Expunerea la anumite experiente senzoriale ii ajuta pe copiii cu tulburari de neurodezvoltare sa isi dezvolte si sa isi regleze reactiile la stimuli externi.
Experientele senzoriale sunt esentiale pentru dezvoltarea creierului copiilor. Problemele de integrare senzoriala sunt frecvent intalnite in cazul tulburarilor de neurodezvoltare si apar inca din primii ani de viata, activitatile si serviciile de preventie fiind deosebit de importante pentru evolutia terapeutica ulterioara.
Beneficiarii vor fi nu doar pacientii copii si adolescenti din Bucuresti, ci si cei din alte zone ale tarii, care sunt tratati la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia”.
„Ne dorim sa facem din Bucuresti un oras mai prietenos cu copiii, care sa le ofere acestora mai multe servicii de calitate. Memorandumul pe care l-am semnat anul trecut cu UNICEF, in cadrul Initiativei Localitati Prietene ale Copiilor, a fost un prim pas urmat de actiuni concrete, asa cum este amenajarea acestui parc senzorial. Sanatatea mintala a generatiilor tinere este o preocupare vie a municipalitatii si, prin intermediul ASSMB, oferim o gama larga de servicii, care merg de la preventie si pana la servicii specializate, atunci cand este nevoie. Alaturi de UNICEF si de alti parteneri putem dezvolta programe si proiecte, astfel incat sa venim in sprijinul celor mai vulnerabili si sa traim in capitala europeana pe care cu totii ne-o dorim”, a declarat Primarul General al Municipiului Bucuresti, Nicusor Dan.
Utilizarea noului spatiu ofera oportunitatea angajarii intr-o explorare senzoriala, intr-un spatiu sigur, astfel incat copiii si familiile acestora sa invete ce anume declanseaza anumite reactii si ce ii poate ajuta sa se linisteasca. Parcul senzorial este dotat cu echipamente care stimuleaza utilizatorii pe plan vizual, auditiv si tactil.
„Exista o nevoie urgenta ca Romania sa investeasca in furnizarea de servicii de sanatate mintala de calitate pentru toti copiii si adolescentii. Unul din zece copii din Romania are nevoie anual de astfel de servicii si ma bucur ca putem face pasi in aceasta directie, alaturi de partenerii nostri din Bucuresti, alaturi de care am avut o colaborare din ce in ce mai consistenta in ultimii ani. Bucurestiul are capacitatea de a dezvolta modele si pentru restul tarii, in numeroase directii de actiune, pentru a face din comunitati locuri mai prietenoase cu copiii”, a declarat Anna Riatti, Reprezentantul UNICEF in Romania.
„Le multumesc partenerilor nostri de la UNICEF Romania, impreuna cu care am realizat atatea lucruri bune in ultima perioada pentru copiii din Bucuresti si nu numai. Colaborarea noastra excelenta continua cu proiecte care sunt deja avansate, si care vor face mai eficienta terapia de care beneficiaza pacientii tineri de la Spitalul de Psihiatrie Obregia”, a declarat Oana Sivache, directorul Administratiei Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti.
„Într-o lume in care singurul lucru constant este schimbarea, actorii principali ai educatiei au nevoie, mai mult ca oricand, de o minte sanatoasa. Ca reprezentant al elevilor, imi doresc ca, pe langa spatii educationale prietenoase si resurse, elevii sa beneficieze de ajutor si in vederea consolidarii unei stabilitati emotionale si a gestionarii eficiente a sentimentelor. Salut parteneriatul dintre UNCEF si autoritatile locale, care face pasi concreti in sprijinul sanatatii mintale a tinerilor”, a afirmat Aris Banutoiu, Presedinte Interimar al Consiliului Municipal al Elevilor, Bucuresti.
###
Despre Primaria Capitalei
Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) este o institutie cu activitate permanenta care solutioneaza problemele curente ale colectivitatii locale. Din punct de vedere administrativ, PMB pune in aplicare hotararile Consiliului General si dispozitiile Primarului General. Prin directiile proprii si prin institutiile subordonate, PMB elaboreaza si pune in aplicare strategii si programe in domenii care influenteaza calitatea vietii locuitorilor orasului, precum mobilitate urbana, digitalizare, eficientizare energetica, cresterea calitatii aerului, s.a.
Despre ASSMB
Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti (ASSMB) este o institutie publica de interes local, cu personalitate juridica, finantata din bugetul Municipiului Bucuresti. ASSMB coordoneaza administrativ 19 spitale clinice si peste 600 de cabinete scolare de medicina generala si stomatologice din gradinitele, scolile si universitatile de stat din Municipiul Bucuresti. Pentru mai multe informatii despre ASSMB si activitatea sa, vizitati https://www.assmb.ro/ si paginile oficiale Facebook si Instagram.
Despre UNICEF
UNICEF este prezent in Romania si in alte 190 de tari si teritorii pentru a promova supravietuirea si dezvoltarea copiilor din perioada copilariei mici pana la adolescenta. În Romania, UNICEF lucreaza impreuna cu actori cheie precum Guvernul, Parlamentul, autoritati locale, societatea civila, sectorul privat, parteneri nationali si internationali si mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educatie timpurie de calitate si la scoala, pentru protejarea adolescentilor si monitorizarea drepturilor copilului, pentru protectie sociala si pentru mobilizarea de resurse in beneficiul copiilor. Pentru mai multe informatii despre UNICEF si activitatea sa, vizitati https://www.unicef.org/romania/ro. Urmariti UNICEF in Romania pe Facebook si Instagram.
Adauga tu primul comentariu: