characters characters

Olimpiada Internationala de Matematica se deschide oficial pe 8 Iulie la Cluj-Napoca

06 iulie 2018    |   1146 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani.

IMO 2018Editia cu numarul 59 a Olimpiadei Internationale de Matematica are loc in perioada 3-14 iulie la Cluj-Napoca. Competitia este dedicata elevilor de liceu si va reuni 615 concurenti si 263 profesori coordonatori sau observatori din 114 tari.

Echipa fiecarui stat participant este formata din maxim sase elevi si doi profesori. La Olimpiada participa, de asemenea, 900 de invitati straini.

Deschiderea oficiala a evenimentului va avea loc duminica, 8 iulie, la Sala Polivalenta din Cluj-Napoca, iar probele de concurs vor avea loc in zilele de 9 si 10 iulie. Probele vor dura patru ore si jumatate, si vor consta in sase probleme traduse in limba fiecarei tari prezente. In perioada 11-12 iulie lucrarile vor fi corectate, iar festivitatea de premiere va avea loc pe 13 iulie. 

Competitia este organizata de Ministerul Educatiei Nationale, Societatea de stiinte Matematice din Romania si Inspectoratul scolar Judetean Cluj. De asemenea, sunt implicati o serie de parteneri institutionali nationali si locali: Institutul de Matematica „Simion Stoilow” din cadrul Academiei Romane, Universitatea „Babes-Bolyai”, Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, Consiliul Judetean Cluj si Primaria Municipiului Cluj-Napoca.

Prima editie a Olimpiadei Internationale de Matematica a fost lansata de Romania, in 1959, initiativa apartinand profesorului Tiberiu Roman, secretar general al Societatii de Stiinte Matematice. Presedintele de onoare al olimpiadei din acest an este Viorel Barbu, profesor universitar, presedinte al Sectiei de Matematica a Academiei Romane si membru al echipei Romaniei la prima editie a competitiei. 

Romania a organizat Olimpiada Internationala de Matematica de cele mai multe ori, gazduind-o in 1969, 1979 si 1999. Romania si Bulgaria sunt singurele tari cu prezenta neintrerupta la acest concurs, iar intr-un clasament neoficial pe medalii, Romania se claseaza pe locul trei.

Demersul de a aduce competitia pentru a patra oara in tara noastra apartine Societatii de Stiinte Matematice din dorinta de a celebra Centenarul Marii Uniri de la 1918.


*Sursa foto:https://www.facebook.com/imo2018cluj/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu