characters characters

Obezitatea in copilarie – asociata cu risc crescut de anxietate, depresie si moarte prematura

08 aprilie 2020    |   545 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 18 ani +, 0 - 3 ani.

obezitatea in copilarie
Un studiu recent realizat in Suedia arata ca obezitatea in copilarie are efecte negative pana la maturitate. Copiii care sufera de obezitate au un risc de trei ori mai ridicat de mortalitate la tinerete si un risc mai crescut de a suferi de depresie si anxietate, in comparatie cu acei copii care au o greutate normala.

Citeste si:

Obezitatea si problemele emotionale in copilarie

Obezitatea in copilaria afecteaza capacitatea de invatare


Obezitatea in randul copiilor a devenit din ce in ce mai raspandita in ultimii ani, iar Organizatia Mondiala a Sanatatii a inclus-o pe lista celor mai serioase amenintari la adresa sanatatii. Studii anterioare au aratat ca obezitatea in copilarie ii va afecta pe copii cand vor deveni adulti maturi, in timp ce studiul actual arata ca efectele obezitatii in copilarie sunt resimtite inca din etapa de adult tanar.

Autorii studiului au comparat 7000 de persoane tinere care au fost tratate pentur obezitate in intervalul de varsta 3-17 ani cu un grup de 34000 de persoane tinere care nu au avut probleme legate de greutate. A fost calculat procentul mortalitatii in ambele grupuri, iar rezultatele au indicat ca intr-o perioada de 3 ani, 0,55% dintre adultii tineri obezi au murit, in timp ce procentul de mortalitate a fost de 0,19% in randul adultilor tineri fara obezitate.

„Studiul nostru arata ca obezitate in copilarie duce la un risc semnificativ mai mare de moarte prematura la tinerete.”, arata autoarea studiului. „Atat riscul de deces cauzat de boli somatice, cat si riscul de suicid a fost mai ridicat in grupul de tineri cu obezitate.”.

Una dintre posibilele explicatii pentru mortalitatea crescuta in randul tinerilor obezi este riscul crescut de diabet, boli ale ficatului, probleme cardiace, respiratorii si fizice asociate cu problemele de greutate. In plus, copiii si adolescentii obezi sunt mult mai expusi si discriminarii colegilor contribuind la aparitia problemelor de natura psihica.

Un alt studiu a aratat ca obezitatea in copilarie si adolescenta este asociata cu un risc crescut pentru anxietate si depresie. Fetele cu obezitate au un risc de 43% mai mare sa sufere de anxietate si depresie decat fetele cu o greutate normala. Pentru baieti, riscul este de 33% mai mare. Aceste rezultate au fost calculate astfel incat sa nu fie influentate de alti factori (precum statutul socioeconomic al familiei, istoricul psihiatric al familiei, boli neurospihiatrice).

„Luate impreuna, studiile noastre atrag atentia asupra situatiei vulnerabile in care se afla copiii obezi. Anxietatea si depresia duc la stres emotional si fiziologic si la suferinta si pot de asemenea impiedica tratamentul obezitatii. Este important pentru copiii cu obezitate sa primeasca tratament adecvat pe termen lung, cat mai devreme posibil, pentru a reduce aceste riscuri.”, arata autorii studiului.

Sursa: ScienceDaily.com


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu