characters characters

O ora pierduta din timpul de somn afecteaza creierul copiilor

25 februarie 2010    |   425 vizualizări
 

Copiii de astazi dorm cu o ora mai putin pe noapte decat cei de acum 30 de ani, semnaleaza oamenii de stiinta israelieni ai Universitatii din Tel Aviv. Studiul lor arata ca jumatate din copiii cu varste de pana la 12 ani dorm mai putin de sapte ore pe noapte in timpul saptamanii.


Motivele care creeaza aceasta situatie sunt programul incarcat, temele numeroase, lipsa unei ore fixe de culcare, folosirea telefoanelor mobile, existenta televizorului si calculatorului in dormitor, dar si sosirea parintilor acasa la ore tarzii si dorinta lor de a petrece timp cu copiii seara. De asemenea, pana la varsta de 21 de ani, creierul este intr-un continuu proces de dezvoltare, iar regenerarea neuronilor se produce, in cea mai mare parte, in timpul somnului.


Odihna insuficienta in aceasta perioada poate produce modificari permanente ale structurii creierului, au constatat oamenii de stiinta.


Potrivit medicului Avi Sadeh, coordonatorul studiului, performantele scolare ale unui copil de clasa a V-a care pierde o ora de somn pe noapte sunt similare cu cele ale unui copil de clasa a III-a, dezvoltarea cognitiva fiind intarziata deci cu doi ani.

S-a constatat ca oboseala ii impiedica pe copii sa acumuleze informatii si le infraneaza creativitatea.

 

Sursa:www.adevarul.ro


 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu