characters characters

O lectie de umilinta: elevii japonezi curata toaletele

06 ianuarie 2010    |   555 vizualizări
 

Curatenia scolilor, incluzand-o pe cea a toaletelor, este o moda care revine.
Se arata zorile. Scolarii nu au intrat inca in clase. Sunt in toalete. Li s-au dat perii. Imbracati in echipament de sport, sute de elevi smotruiesc energic toaletele. O parte din ei, seriosi si concentrati, dau cu periile prin vasele WC.


„Verificati cu mana sa vedeti daca a mai ramas vreun strop de murdarie ascunsa", le ordona un profesor. Scena, descrisa de cotidianul „Asahi Shimbun", se desfasoara in liceul public din Yuki, de langa Tokyo; ea se repeta insa aproape oriunde in Japonia.


Curatenia scolilor, incluzand-o pe cea a toaletelor, este o moda care revine. Ii vizeaza aproape pe toti scolarii si liceenii. Dintr-o ancheta realizata de un grup de companii si de firme de curatenie rezulta ca 95% din scolile primare si 97% din licee aplica aceasta metoda.


Obiectivul este, in primul rand, unul de natura spirituala: predarea unor lectii de umilinta si „Ijime" - spiritul colectiv caracteristic culturii japoneze.
„Indeplinind o sarcina care provoaca repulsie majoritatii oamenilor, invatam sa fim modesti", explica Hidesaburo Kagiyama, fondatorul in varsta de 76 de ani al Societatii pentru crearea unei Japonii frumoase - asociatie al carei scop este predarea unei tehnici perfecte a curatarii.


„Curatarea toaletelor ne cizeleaza spiritul", spune acest fost director, care pe vremuri dadea el insusi exemplu, spaland vasele de toaleta din propria sa firma.
Practica, extrem de raspandita in Japonia militarizata de dinainte de razboi, disparuse in anii '80, odata cu explozia prosperitatii japoneze. Curatenia a fost lasata in grija femeilor de serviciu ori a firmelor private.


Un simbol al vremurilor? Aceasta reintoarcere la valorile traditionale apare intr-un moment in care japonezii au votat pentru prima data in favoarea unui partid de centru-stanga. Adica o rasturnare politica ce exprima o reactie impotriva agravarii inegalitatilor si nostalgia dupa o societate solidara.

 Munca „murdara" la care sunt supusi copiii ilustreaza aceasta dorinta de egalitate. Un sondaj fulger arata ca parintii elevilor aproba ideea. Unii sunt chiar surprinsi de intrebare. „Ce anume va socheaza? Ca acesti copii se ocupa de curatenie sau ca ating toaletele?", intreaba Yoko, o mama casatorita cu un functionar bancar, incercand sa descifreze meandrele spiritului occidental.

Sursa: www.adevarul.ro
 
Tu ce ai raspunde la intrebarea mamei japoneze din finalul articolului? Este aceasta o metoda potrivita pentru a-i invata pe copii o lectie de "egalitate"?

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu