characters characters

Nutritia copilului. Un seminar vitaminizant pentru parinti si copii

29 iunie 2016    |   570 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

Social Moms Iunie 2016
Joi, 23 iunie
, a avut loc conferinta Social Moms cu tema „Nutritia copilului. Vitamine si minerale”, un eveniment sustinut de Lidl, Milupa, Aqua Carpatica si Paradisul Verde. La el au participat mai mult de 150 de parinti interesati de o nutritie sanatoasa si echilibrata necesara unei dezvoltari optime a copiilor lor.

Invitatii speciali au fost: Dr. Simona Carniciu –Medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice la Centrul de Diabet “Ion Pavel” (Institutul Paulescu) si Crina Coliban - specialist in alaptare, diversificare si copii mofturosi sau Femeia care ii face pe copii sa manance.

Dr. Simona Carniciu a deschis conferinta cu o descriere a vitaminelor si mineralelor implicate in buna functionare a organismului, panand accent pe functiile lor si pe felul in care se manifesta carentele. Astfel, am aflat ca:

- deficienta de vitamina B1 care are un rol esential in productia de energie, duce la oboseala, apatie si nervozitate;

- deficienta de vitamina B3 se manifesta prin dermatite si depresie;

- vitamina A are functii importante in adaptarea vizuala, in sistemul imun si inflamator, in procesul de crestere, in metabolismul osos iar un aport redus rezulta in tulburari de vedere, dentitie anormala, si dermatita foliculara.

Este important sa stim ca vitaminele se clasifica in doua categorii, hidrosolubile si liposolubile si ca administrarea suplimentelor se face doar la recomandarea si supravegherea medicului pediatru. De exemplu, vitaminele liposolubile se acumuleaza si pot deveni toxice, in timp ce vitaminele hidrosolubile se elimina foarte usor fara rezultatele dorite.

In ceea ce priveste mineralele, dintre cele mai importante de urmarit in primii ani de viata raman calciul, fosforul, magneziu si fierul.

Concluzia prezentarii a fost ca alimentatia copiilor trebuie sa fie diferita de cea a adultilor, avand nevoi diferite si ca nutritia copilului in primii ani de viata isi pune amprenta asupra sanatatii lui atat in copilarie cat si in viata de adult.

Crina Coliban a venit cu solutii si idei pentru toate mamele de copii mofturosi, care gatesc zilnic mancare sanatoasa de care cei mici refuza sa se atinga. Care este explicatia? In primul rand, lipsa diversitatii. Ceea ce putem face este sa le oferim cat mai multe tipuri de fructe, mai multe tipuri de cereale, mai multe feluri de mancare. La vederea unei tavi cu mai multe fructe colorate si apetisante, cu siguranta orice copil va gasi ceva care sa ii placa si sa incerce.

Diversitatea poate sa sa se extinda si la locul unde copilul mananca. Crina ne sfatuieste sa ne desprindem de aceeasi bucatarie, acelasi scaun si aceeasi masa in fiecare zi si sa incercam locuri inedite in care cei mici vor fi incantati sa manance, cum ar fi in cada, de ce nu?

Pentru a putea urmari diversitatea din dieta copilului, ne putem folosi de un instrument foarte folositor, un calendar saptamanal in care sa bifam in fiecare zi principalele tipuri de alimente pe care este recomandat sa le includem in alimentatie. Astfel, putem sa optimizam mai usor nutritia copilului, bifand cat mai multe tipuri de alimente intr-o saptamana.

In plus, Crina ne recomanda sa oferim copilului hrana solida de 5 ori pe zi cu cel putin 3 alternative la fiecare masa. In aceste conditii, cine s-ar mai plictisi de mancare si ar refuza o oferta atat de bogata?

O alta componenta importanta a discursului Crinei a fost reprezentata de superalimente si cum le putem include in alimentatia copilului ca alternativa la mancarea traditionala. Am aflat despre beneficiile amarantului, semintelor de chia, de canepa, ale meiului, quinoa si graului spelta.

Crina Coliban ne-a vorbit si despre ce inseamna sa mananci cu capul si anume despre faptul ca digestia incepe din creier. Daca ochiului ii place ceea ce vede in farfurie, creierul incepe procesul de digestie odata cu salivatia. Studiile arata ca 40% din digestia totala se intampla in cap. In concluzie, oferim cat mai multa diversitate si culoare pentru ca cei mici sa aiba de unde sa aleaga alimentele care sa le asigure necesarul de vitamine si minerale.

O componenta speciala, plina de vitamine si culoare a fost barul de fructe cu sucuri proaspete oferit de sponsorul principal, Lidl. Parinti si copii deopotriva s-au bucurat sa incerce combinatii de fructe si legume din Piata Lidl, inclusiv ecologice, in sucuri si smoothie-uri delicioase si sanatoase.

Conferinta s-a transmis LIVE pe socialmoms.ro si qbebe.ro si a fost urmarita online de peste 8000 de parinti, iar inregistrarea va fi disponibila atat pe socialmoms.ro cat si in pagina dedicata evenimentul din qbebe.ro.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu