characters characters

Noutatile anului scolar 2016-2017

02 septembrie 2016    |   713 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Conferinta de presa Ministerul Educatiei
Ministrul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, Mircea Dumitru, si Secretarul de stat Monica Cristina Anisie au sustinut joi, 1 septembrie, o conferinta de presa pe tema pregatirilor derulate de Ministerul Educatiei, in perspectiva inceperii anului scolar 2016-2017.

In acest context au fost prezentate atat activitatile curente desfasurate in perioada premergatoare debutului noului an scolar, cat si noutatile in materie de politici educationale pe care Ministerul Educatiei a decis sa le adopte pentru a veni in sprijinul elevilor, profesorilor si parintilor.

Scoala este in primul rand pentru elevi si despre elevi, dar evident trebuie facuta si de catre profesori, care sunt mentori, formatori, adica cei care au grija de dezvoltarea personalitatii elevilor. Transformarea necesara in invatamantul preuniversitar este una structurala, de aceea imi doresc ca in mandatul pe care il am sa incepem, daca nu aceste transformari structurale ca atare, cel putin un dialog onest, deschis, in asa fel incat sa avem in viitorul apropiat un teren fertil  pe care putem sa impunem aceste transformari structurale”, a declarat ministrul Mircea Dumitru.

In acest sens, ministrul Educatiei a punctat cateva masuri adoptate in ultimele doua luni: aprobarea, in premiera, a Statutului Elevului, acordarea de manuale gratuite pentru elevii claselor a XI-a si a XII-a, conform prevederilor legale, decontarea integrala a navetei elevilor, revizuirea cadrului legal privind combaterea segregarii scolare, dezvoltarea invatamantului profesional-dual si profesionalizarea managementului scolar.

In legatura cu acest ultim aspect, ministrul Mircea Dumitru a fost ferm: „Dupa 10 ani de intruziune politica in scoala credem ca este momentul pentru reprofesionalizarea managementului scolar. In luna octombrie vom organiza concursuri de directori pentru toate unitatile de invatamant, de la gradinita la liceu. Vom trimite observatori care sa se asigure  de desfasurarea in conditii de intransigenta si corectitudine a acestor concursuri”.

Secretarul de stat Monica Cristina Anisie a detaliat masurile introduse de Ministerul Educatiei, incepand cu structura anului scolar si terminand cu examenele nationale. Astfel, in calendarul anului scolar 2016-2017 au fost corelate perioadele de vacanta si perioadele de cursuri pentru a optimiza calendarele examenelor si ale concursurilor nationale. O atentie speciala a fost acordata programului national „Scoala altfel”, al carui program de desfasurare a fost flexibilizat. Programul se va intinde pe durata a 5 zile lucratoare, lasand la decizia comunitatii scolare perioada pentru derularea programului, dupa cum urmeaza: 21 noiembrie - 2 decembrie 2016, 27 februarie - 31 martie 2017 si 15 mai - 9 iunie 2017 (invatamantul prescolar si primar), respectiv 17 octombrie - 2 decembrie 2016, 27 februarie - 31 martie 2017 si 15 mai - 9 iunie 2017 (invatamantul gimnazial, liceal, profesional si postliceal).

Referitor la examenele nationale, au fost optimizate calendarele de desfasurare pentru a evita suprapunerile si suprasolicitarea activitatilor de organizare. Mai exact, prima sesiune a examenului de Bacalaureat din anul 2017 se va incheia pe 24 iulie, in timp ce a doua va avea ca punct final data de 21 august. Din dorinta de a descongestiona activitatea din timpul vacantei de vara, examenul pentru definitivare in invatamant se va organiza in perioada vacantei de primavara (luna aprilie). O alta modificare, valabila si in cazul Evaluarii Nationale pentru absolventii clasei a VIII-a, vizeaza eliminarii prevederii conform careia nota finala dupa solutionarea contestatiilor se modifica numai in cazul in care, intre nota initiala si nota de la contestatii exista o diferenta de minimum 0,5 puncte.

In procesul de admitere in invatamantul liceal de stat, ponderea mediei claselor V-VIII in calculul mediei de admitere a fost redusa la 20% (de la 25%) tocmai pentru a accentua importanta Evaluarii Nationale la finalul clasei a VIII-a. De asemenea, repartizarea computerizata a elevilor in clasa a IX-a se va realiza intr-o singura etapa, urmata de o perioada dedicata rezolvarii cazurilor speciale, conform metodologiei.

Secretarul de stat Monica Cristina Anisie a facut un apel public catre cadrele didactice pentru a veni in sprijinul Ministerului Educatiei in procesul de debirocratizare a activitatii din scoala. „Am redus numarul de comisii din cadrul unitatii de invatamant de la 24 la 7. Un profesor nu trebuie sa fie preocupat sa faca hartii, ci de modul in care isi pregateste lectia si de modul in care se prezinta la lectie. Trebuie sa nu mai avem elevi plictisiti la scoala, trebuie sa inteleaga toti colegii mei, profesorii, ca este momentul sa-i motiveze pe elevi, sa-i faca sa vina cu drag la scoala”, a declarat Monica Cristina Anisie. Aceasta a mai anuntat ca pana la finalul anului 2016 va fi aprobat si Codul Etic pentru invatamantul preuniversitar.

De asemenea, cei doi demnitari au solicitat autoritatilor locale sa se implice mai mult in asigurarea unei baze materiale care sa permita desfasurarea unui proces didactic la parametri optimi.

Sursa: Edu.ro

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Fără foto
    gabriel balauta    03.09.2016 - 18:14
    Ce se intampla cu directorii care solicita direct sau indirect (numai daca doresc parintii!!!!) care solicita bani ptr fondul scolii(ptr îmbunătăţirea conditiilor din scoala!!!)????