characters characters

Mituri si adevaruri despre autism

03 noiembrie 2014    |   325 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.


*Sursa foto:https://www.flickr.com/photos/macbeck/4146730230


Christian Jarrett,
editor al British Psychological Society Research Digest si autor al cartii „Great Myths of the Brain”, a discutat cu persoane care sufera de autism si cu cercetatori despre cele mai frecvente mituri despre autism.

1. Nu toate persoanele cu autism sunt genii
Mass media si filmele care implicau personaje cu autism au raspandit usor ideea ca autismul vine la pachet in multe cazuri cu un talent deosebit.Temple Grandin, este una dintre personalitatile autiste cele mai faimoase, dupa publicarea autobiografiei sale si aparitia filmului despre viata sa. De asemenea, Stephen Wiltshire, care realizeaza picturi fotorealiste exceptionale si a aparut in multe documentare, este un alt exemplu de geniu autist. Un caz mai recent mediatizat intens este cel al lui Iris Grace, fetita americana de 5 ani care sufera de autism si realizeaza picturi de exceptie.

Procentul persoanelor cu autism care au abilitati la nivel de geniu este foarte scazut, de 0,05% (conform statisticilor oferite de National Autistic Society).

2. Oamenii cu autism pot fi prietenosi si afectuosi
Copiii cu autism au dificultati in ceea ce priveste „Teoria mintii”, capacitatea de a se pune in locul altor oameni si de a intelege ce gandesc si simt acestia intr-o anumita situatie. Teoria mintii are insa doua componente: una cognitiva si una afectiva. Persoanele cu autism au dificultati in ceea ce priveste capacitatea cognitiva de a se pune in locul altor persoane, dar acest lucru nu inseamna ca nu simt nimic fata de bucuria sau durerea altor oameni. De asemenea, le este mai greu sa isi exprime emotiile sau sa se poarte deschis intr-un grup, insa acest lucru nu inseamna ca nu ofera ajutor celor din jur sau nu isi dau seama cand cineva este victima unei nedreptati, de exemplu.

3. Oamenii cu autism nu au un sistem defect al neuronilor-oglinda
Neuronii oglinda, despre care se presupune ca sunt implicati in empatie si intelegerea intentiilor celor din jur, sunt acei neuroni care se activeaza atunci cand observam o persoana realizand o anumita activitate. Au fost descoperiti in timpul unor experimente pe maimute si sunt acei neuroni care se activeaza atat atunci cand maimuta realiza o activitate, cat si atunci cand privea o alta maimuta realizand respectiva activitate. In 2013, studiul realizat de Antonia Hamilton, la UCL, nu a gasit nicio dovada ca persoanele cu autism au o problema cu neuronii-oglinda.

4. Controversa: autismul, o tulburare sau un alt mod de a fi?
Pe masura ce autismul este cercetat si se fac eforturi pentru a gasi modalitati de tratament eficient, apare si o tendinta de a celebra autismul. Se spune despre aceasta tulburare ca „este o diferenta care trebuie apreciata”, iar specialistii in autism Francesca Happé si Uta Frith vorbesc despre „ frumoasa neasamanare a mintii autiste”. Dar parintii copiilor autisti atrag atentia asupra suferintei aduse de autism in viata lor si in viata copiilor lor, incluzand respingerea, marginalizarea sociala, izolarea si abuzul.

In concluzie, „autismul” este un cuvant simplu, care ascunde o realitate mai complexa decat ne dam seama in prezent.

Sursa: ThePsychologist.org

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu