characters characters

Mituri despre invatare

Miturile frecvente despre educatie si invatare

04 octombrie 2016    |   1035 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

mituri despre invatare
Asa cum exista mituri despre cum anume trebuie crescuti copiii sau ce este mai bun pentru ei, la fel exista si mituri cu privire la procesul de invatare.

Unul dintre cele mai comune mituri este cel cu privire la stilurile de invatare. Mitul spune ca exista o multime de stiluri de invatare, precum vizual sau kinestezic, iar unii copii invata mai usor daca li se permite sa foloseasca unul din aceste stiluri pe care considera ca li se potriveste cel mai bine. Insa metacercetarile arata ca nu exista studii care sa demonstreze cu adevarat eficienta stilurilor de invatare diferite pentru diferiti elevi, desi elevii si studentii pot declara care sunt modalitatile preferate de a li se prezenta informatiile. De asemenea, exista cercetari care arata ca exista diferente intre abilitatile oamenilor de a procesa diferite tipuri de informatii (de exemplu, unii oameni tin mai usor cifrele, altii informatiile verbale). Insa experimental, nu a fost dovedit faptul ca daca i se prezina informatiile intr-o modalitate potrivita stilului sau de invatare, un elev va avea rezultate mai bune decat un alt elev, care nu beneficiaza de prezentarea informatiei potrivita stilului sau de invatare.

Unele studii din domeniul psihologiei si educatiei medicale arata ca teoria stilurilor diferite de invatare poate fi eficienta. Teoriile au identificat 13 modele de stiluri de invatare de la care mai exista multe alte derivate.

Alte doua mituri despre invatare care s-au raspandit usor:

Unii oameni isi folosesc mai mult o parte a creierului decat cealalta.

Oamenii isi folosesc doar 10% din creier.


Cum apar aceste mituri?

Conform unui studiu realizat de Wellcome Trust, cadrele didactice din Marea Britanie afla aceste mituri astfel:

  • 53% se raspandesc pe cale orala
  • 41% se raspandesc printre prieteni
  • 30% vin din partea unor traineri

Daca miturile sunt sau nu necesare, e greu de spus. Orice mit pare sa aiba o farama de adevar. Spre exemplu, nu e niciun dubiu ca oamenii prefera sa invete intr-un anumit stil, insa asta nu inseamna ca invata si au performante mai bune daca folosesc acel stil de invatare, poate fi vorba doar de obisnuinta. Insa in educatie si invatare, e preferabil sa privim informatiile primite cu o atitudine critica, sa cautam dovezile care sustin teoriile, pentru a ne asigura ca ii ajutam cu adevarat pe copii sa invete mai eficient.

Sursa: TheConversation.com


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/aigle_dore/16840395246/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu