characters characters

Ministrul Educatiei: Manualele ar putea fi schimbate din anul scolar 2011-2012

25 februarie 2010    |   444 vizualizări

Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a spus ca schimbarea atat de necesara a manualelor va fi rezultatul unui nou curriculum, iar aceasta modificare este preconizata pentru cel tarziu anul scolar 2011-2012.

 

"Este esential sa actionam foarte coerent: curriculum, manualele, pregatirea profesorilor pentru un nou curriculum, evaluarile, examenele, trecerea de la un ciclu la altul -gimnaziu-liceu, liceu-universitate -trebuie sa fie perfect corelate, pentru ca altfel putem avea un curriculum foarte bun pus in aplicare de profesori nepregatiti sau un curriculum paralel, pentru pregatirea mecanica a examenelor, si nu pentru invatarea propriu-zisa", a mai spus demnitarul, intr-o discutie online cu cititorii HotNews.ro.

 

Funeriu a detaliat, in acelasi context, conceptul de modernizare a educatiei, afirmand ca acesta defineste scoala ca fiind o placere, si nu o corvoada. "Programa interesanta si aerisita este una dintre conditiile necesare, dar nu suficiente. Acum, intelegerea in profunzime care creeaza competenta, ca si gandirea originala, nu sunt stimulate, ci din contra sunt cenzurate. De prea multe ori cadrele didactice confunda seriozitatea cu ingroparea copiilor in teme de casa. Din pacate, de multe ori, ei sunt constransi sa faca acest lucru pentru ca 'asa e programa, iar ea trebuie terminata'', a spus ministrul Educatiei.


''Este un cerc vicios programa-pregatirea profesorilor-legislatie. Va asigur ca profesorii sunt primii care doresc o programa de calitate si un cadru legal in care sa-si exprime imensul potential pe care il au. De aceea, eu cred ca descentralizarea unei parti din curriculum si lasarea la latitudinea profesorului a 20-25% din timpul alocat clasei este o masura necesara, pe langa modernizarea curriculara. Cred ca profesorii din Romania sunt suficient de resposabili pentru a nu fi nevoie ca fiecare minut la clasa sa le fie dictat dintr-un birou din minister", a mai spus Daniel Funeriu.


Un nou proiect de lege al educatiei va fi discutat in Guvern in prima lectura peste doua saptamani, dupa care va fi supus dezbaterii publice 30 de zile inainte de a fi trimis spre aprobare Parlamentului, a declarat ministrul Educatiei,  Daniel Funeriu.


De asemenea, Funeriu a spus ca trecerea clasei a IX- a la gimnaziu nu se va putea face mai devreme de 2011 - 2012. Reprezentnatii ministerului iau in calcul posibilitatea ca primii elevi care sa intre in acest ciclu de clasa a IX-a la gimnaziu sa fie cei care incep acum clasa a V-a.

Optiunea lui Daniel Funeriu este sa mentina prevederea care le interzice directorilor de scoli sa faca parte dintr-un partid.

 

Ministrul Educatiei sustine ca trebuie sa adaptam sistemul romanesc de educatie la faptul ca suntem membri ai Uniunii Europene si ai unei societati globalizate. Astfel, atunci cand un parinte doreste ca fiul sau sa studize in limbi de circulatie internationala sa poata sa faca acest lucru in Romania si sa fie recunoscut

 

Potrivit lui Daniel Funeriu, anul acesta vor parasi sistemul educational mai putin de 15.000 de profesori. Numarul exact si repartitia pe diferite domenii va fi cunoscuta odata ce vom avea cifra de scolarizare, dupa ce fiecare judet isi va fi optimizat reteaua scolara.


Sursa:www.realitatea.net


 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu