characters characters

Ministerul Educatiei si UNICEF: “Esti erou in curtea scolii cand opresti violenta verbala!”

12 octombrie 2015    |   895 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Campanie impotriva violenta la scoala UnicefUNICEF si Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice (MECS) au lansat pe 9 Octombrie campania impotriva violentei in scoli cu mesajul „Esti erou in curtea scolii cand opresti violenta verbala!”.

Potrivit datelor MECS, in anul scolar 2014 /2015, au fost raportate la nivel national 18.793 de cazuri de violenta in scoala, numar in scadere raportat la anul scolar anterior, dintre aceste cazuri, 3397 fiind asociate violentei verbale. Conform studiului global UNICEF pe tema violentei din anul 2014, in Romania, 41% dintre copii erau intimidati si hartuiti de colegi la scoala. Cea mai des mentionata forma de violenta impotriva copilului a fost cea elev-elev (certuri, conflicte, tipete, folosirea de apelative) comparativ cu elev-profesor sau profesor-elev (ironie, tipete, ofense sau jigniri). De asemenea, violenta verbala este tipul de violenta mentionat cel mai des, desi este considerata o forma de abuz mai putin grava.

Vrem ca scoala sa ramana un spatiu al tolerantei, echilibrului si demnitatii. Dincolo de continuturile invatarii, problemele legate de climatul scolar si de «bunastarea copilului», inclusiv «bunastarea relationala», reprezinta domenii de interes pentru Ministerul Educaţiei din perspectiva asigurarii unei educaţii de calitate, fiind factori care influenteaza, potrivit studiilor, atat participarea scolara, cat şi rezultatele obtinute. UNICEF Romania este unul dintre partenerii importanti ai Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice si un vector al schimbarii, ale carui idei si solutii constructive in domeniul educatiei depaşesc graniţele comunitaţii academice (locale, regionale, naţionale sau internaţionale) şi sunt difuzate in campurile politicii şi practicii educaţionale din intreaga lume. Mesajul pe care dorim sa il transmitem prin aceasta campanie, privind stoparea violentei asupra copilului, este acela al actiunilor multi-dimensionale si al abordarii integrate, care sa angajeze, intr-o maniera globala, toti membrii comunitatii”, a declarat dl. Sorin Mihai Cimpeanu, ministrul Educatiei si Cercetarii Ştiintifice.

Scopul campaniei este cresterea nivelului de informare si constientizare la nivel national si local in privinta formelor si consecintelor violentei verbale in scoala. Campania se va desfasura in intervalul octombrie 2015 – iunie 2016 si include doua spoturi video (unul care ilustreaza violenta verbala intre colegi si unul intre profesor si elev), doua spoturi radio, machete pentru panotaj si campanie online. Campania incurajeaza copiii sa raporteze cazurile de violenta si, pentru ca ei isi ajuta colegii, vor fi numiti „supereroi”.

Din pacate, studiile arata ca intimidarea, hartuirea si agresiunea verbala impotriva copiilor sunt prezente la un nivel ingrijorator in scoala. Cei care fac aceste lucruri sunt fie alti copii, fie profesori. Campania are scopul de a creste nivelul de informare si constientizare si, in acelasi timp, face apel la cei care sunt martori ai violentei verbale impotriva copiilor sa actioneze. Stim ca pentru copii nu este usor sa ia atitudine, dar ei pot schimba in bine viata prietenilor lor si, de aceea, in cadrul campaniei, ii numim supereroi”, a declarat Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF in Romania.

Cresterea nivelului de informare si constientizare a efectelor violentei verbale nu este suficienta pentru a produce schimbari majore. De aceea, impreuna cu partenerii sai, UNICEF testeaza servicii integrate pentru a identifica si pentru a adresa acest fenomen, in familie, in comunitate si in scoala si pentru a creste capacitatea copiilor, profesorilor si a parintilor de a preveni si de a combate violenta.

La nivel local, in judetul Bacau, UNICEF si partenerii sai deruleaza actiuni de crestere a abilitatilor consilierilor scolari de la nivelul a 45 de scoli de a recunoaste si adresa cazurile de violenta, de a identifica persoane resursa din interiorul comunitatii, de a crea retele de sprijin si de a alerta si mobiliza comunitatea sa ia o pozitie in fata fenomenului de violenta verbala. Totodata, UNICEF va acorda fiecarei scoli un micro-grant prin care poate derula, printre altele, si activitati de combatere a violentei in scoli. De asemenea, va asigura formarea consilierilor scolari din cele 45 de comunitati din judetul Bacau cu privire la metodele de identificare si adresare a violentei impotriva copiilor.

Evidentele generate in cadrul modelului de servicii integrate sunt folosite pentru a influenta politicile nationale astfel incat toti copiii din Romania sa fie mai bine protejati impotriva violentei.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu