characters characters

Loialitate pe intelesul copiilor

26 noiembrie 2015    |   2667 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

Loialitatea imbraca mai multe forme: loialitate fata de familie, fata de prieteni, loialitate fata de tara, fata de propriile principii si chiar fata de tine. Pentru un copil, insa, loialitatea este un concept abstract. Cei mai multi copii simt in primul rand loialitatea fata de familie pe masura ce incep sa inteleaga sentimentele de iubire si apreciere pe care le au pentru cei apropiati. Mai tarziu, vor include in loialitate si idealurile, nu doar sentimentele. Sustinerea si dragostea ta paveaza drumul spre intelegerea conceptului de loialitate pentru copilul tau.

Loialitatea se bazeaza pe respect iar respectul incepe acasa unde copilul vede felul in care membrii familiei lui se comporta unul cu celalalt, cu dragoste si apreciere. Atunci cand copilul se simte iubit si protejat, acesta va simti in mod natural loialitate fata de familia sa. Cand cresc, copiii vor extinde loialitatea si fata de prietenii lor. Vor oferi loialitate si, la randul lor, vor primi loialitatea prietenilor.

Relatiile pe care le avem cu cei din jur sunt vitale, iar loialitatea este vitala pentru relatii. Oricat de simple ar fi relatiile de prietenie in copilarie, loialitatea este solicitata de multe ori.

Sfatul psihologuluiRozana Purcarea

„Intreband cativa copii intre 6 si 8 ani ce inseamna loialitatea, am primit urmatoarele raspunsuri: “sa nu spui vorbe urate despre prietenul tau atunci cand nu este de fata”; “ca prietena ta cea mai buna ramane prietena ta cea mai buna chiar daca nu va vedeti timp de doua luni in vacanta”; “ca prietenul tau te iarta chiar si atunci cand i-ai adresat un cuvant urat la nervi”; “sa nu te duci la alta echipa doar pentru ca ai pierdut un meci”. Indiferent de definitia data, un lucru este clar: loialitatea este principalul ingredient al prieteniei. Daca se simt iubiti, respectati si valorizati in cadrul grupului, copiii vor dezvolta sentimente de loialitate fata de membrii acestuia.”, declara psiholog Roxana Purcarea.

Pentru a-l invata pe cel mic ce inseamna loialitatea, pe langa exemplul personal, poti folosi exemple din cartile lui preferate sau desenele pe care le urmareste. Personajele la care se poate raporta la varsta lui, ii sunt adevarate exemple de comportament etic si loial. Sofia Intai este un astfel de serial de desene animate, de la Disneny Junior, care ofera in fiecare episod o alta lectie pe intelesul copiilor, si pe care il puteti urmari impreuna.

Sofia este o fetita ce devine printesa dupa ce mama ei se casatoreste cu regele. Familia ei se mareste si acum are doi frati, Amber si James care ii fac viata palpitanta. Desi statutul ei s-a schimbat, Sofia ramane aceeasi fetita onesta si modesta, pastrandu-si vechile prietene si facandu-si multi alti prieteni ca printesa.
sofia

Intr-unul din episoade, James, fratele vitreg al Sofiei isi arata loialitatea fata de sora lui mai mica, chiar daca trebuie sa faca un sacrificiu personal pentru asta. Sofia se inscrie la cursa de cai inaripati, desi James o sfatuieste sa nu o faca, pentru ca printesele nu calaresc. Prietenii lui il sicaneaza ca trebuie sa o ajute pe sora lui mai mica sa invete sa calareasca, ca s-a transformat in dadaca ei, dar continua sa o ajute. In timpul cursei, chiar inainte ca James sa treaca linia de sosire si sa castige, Sofia cade de pe cal. James se intoarce si o prinde la timp. Desi nu a mai castigat cursa, James trece linia de sosire impreuna cu Sofia, fericit ca a putut sa o protejeze pe sora lui. Loialitatea fata de Sofia i-a adus un mare castig sufletesc insa l-a facut sa piarda cursa. Astfel, James a invatat care sunt adevaratele prioritati si ca uneori trebuie sa lasam propriile interese pe planul doi pentru a ajuta pe altcineva.

Noi episoade din Sofia Intai va asteapta in fiecare sambata cu noi lectii despre loialitate, de la ora 10.00, numai la Disney Junior.

JOC, recomandarile psihologului

1. „Uitati-va impreuna la desene animate (chiar daca copilul stie deja sa citeasca singur) si gasiti corespondentii personajelor din desene in anturajul copilului.. Discuta cu el despre ce inseamna sa fii loial si ce alte calitati crede ca trebuie sa mai aiba un prieten”,

2. „Pentru a-l face sa se simta loial, invita cativa din cei mai buni prieteni acasa si propune-le un joc. Lipeste pe spatele fiecarui copil o coala de hartie si roaga-i pe rand sa treca pe la fiecare si sa scrie o calitate, ceva ce apreciaza la el. Apoi fiecare sa citeasca cu voce tare ce scrie pe foaia lui. Poti inrama foaia cu calitati a fiicei/ fiului tau intr-un loc vizibil”


Poti citi mai multe recomandari ale psihoterapeutului Roxana Purcarea aici. Mai mult, pentru ca familia este prima si cea mai importanta sursa de cunoastere a copilului, in primii ani de viata, am conceput un test distractiv pe care il poti face impreuna cu cei mici, „Cat de loial este copilul tau?”. Completeaza cu orice exemplu ti se pare potrivit, inspirat din intamplarile vietii de familie.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu