characters characters

Locurile de joaca de plastic ar trebui inlocuite cu locuri de joaca naturale

09 martie 2020    |   600 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

locurie de joaca naturale
Numeroase studii au aratat de-a lungul timpului ca joaca in natura are un rol foarte important in dezvoltarea copiilor, nu doar din punct de vedere al abilitatilor fizice pe care si le dezvolta, ci si al sanatatii emotionale. Locurile de joaca pentru copii nu sunt create insa pornind de la aceste concluzii, majoritatea dintre ele oferind mai multe elemente de plastic si fier decat din materiale naturale.

Citeste si:

Studiu. Timpul petrecut de copii in natura ii ajuta pe acestia sa isi depaseasca fricile

Timpul petrecut in natura, asociat cu rezultate scolare mai bune


Un studiu recent realizat de Universitatea din Australia arata ca joaca in natura ii ajuta pe copiii cu varsta intre 2 si 12 ani sa se dezvolte mai bine din punct de vedere fizic, ii ajuta sa isi dezvolte abilitatile de gandire complexa si creativa, dar si abilitatile sociale. Studiul atrage atentia asupra faptului ca locurile de joaca naturale ar trebui incurajate in scoli, in centrele de ingrijire a copiilor si in parcuri.

Specialistii sustin ca plasticul ar trebui inlocuit cu elemente naturale precum copaci, plante, pietre, nisip. Acestea sunt mult mai utile decat gazonul sintetic, toboganele sau casutele din plastic pe care le gasim in toate parcurile pentru copii si mai ales si in curtea scolilor si a gradinitelor.

Autorii studiului arata ca in ultimii ani (in Australia), joaca in natura a devenit din ce in ce mai populara in scoli si in centrele de ingrijre a copiilor, multe dintre ele transformand locurile de joaca de plastic astfel incat sa includa si elemente naturale, precum copaci, plante sau roci. Pentru ca aceste schimbari sa devina mai raspandite, este nevoie insa de dovezi stiintifice care sa sustina ideea ca locurile de joaca naturale sunt mai benefice pentru copii decat cele de plastic. Studiul autorilor australieni a oferit aceste dovezi, analizand rezultatele a peste 2900 de articole stiintifice despre efectele pe care le are joaca in natura (in gradini, in paduri sau in parcuri) asupra dezvoltarii copiilor.

Concluziile analizei au aratat ca joaca in natura imbunatateste nivelul de activitate fizica al copiilor, rezistenta fizica, abilitatile motorii, abilitatile de invatare, nivelul de concentrare al atentiei, dezvoltarea socio-emotionala. „Joaca in natura inseamna joaca libera in si cu natura. Inseamna a face forme din noroi, a crea corturi si fortificatii din crengi, a te murdari si a fi intr-o continua aventura de descoperire. Jucandu-se in natura, copiii isi imbunatatesc abilitati fizice precum echilibrul, forta, dar si abilitatile de negociere si inteleg mai bine concepte precum daruire, empatie si prietenie”, explica oamenii de stiinta.

„Toate acestea sunt lucruri pe care copiii le fac cu placere, dar din pacate, pe masura ce societatea devine mai sedentara, mai prudenta si mai lipsita de timp liber, din ce in ce mai putini copii au aceste oportunitati.”, adauga autorii studiului.

Sursa: ScienceDaily.com


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu