characters characters

Leucemia limfoblastica poate fi declansata cand copiii nu sunt expusi la microbi in copilarie

13 iunie 2018    |   1641 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

leucemie limfoblastica acuta
Inca un motiv pentru a evita sa tinem copiii in medii prea sterile in primii ani de viata: un studiu recent arata ca o copilarie prea curata urmata de infectii declansate mai tarziu poate fi factorul care determina aparitia leucemiei la copii.

Cercetarea arata ca leucemia limfoblastica acuta, cea mai frecventa forma de cancer care apare la copii, este cauzata de un proces in doi pasi.

Primul pas consta in aparitia unei mutatii genetice care are loc inainte de nastere si care predispune copilul la riscul de a avea aceasta forma de leucemie. Al doilea pas consta in expunerea la diverse infectii mai tarziu in copilarie, dupa ce in primii ani de viata, copilul nu a fost expus la infectii.

Mai exact, copiii care au crescut in medii foarte curate in primul an de viata si au interactionat mai putin cu alti copii sunt mai predispusi sa sufere de leucemie limfoblastica acuta.

Autorul studiului, profesorul Mel Greaves, din cadrul Institutului de Cercetare a Cancerului, sugereaza ca aceasta forma de cancer poate fi prevenita. Studiul a analizat 30 ani de cercetari din domeniul geneticii, biologiei celulare, imunologiei si epidemiologiei, pentru a descoperi de ce si cum poate aparea leucemia la copii care sunt in rest sanatosi si daca acest tip de cancer poate fi prevenit.

Autorul arata ca „Cercetarea indica faptul ca leucemia are o cauza biologica clara si este declansata de o varietate de infectii care apar la copii predispusi, al caror sistem imunitar nu a fost in mod adecvat activat.”

Alti experti atrag insa atentia ca e nevoie sa se clarifice mai multe detalii si ca igiena si siguranta copiilor sunt inca esentiale pentru dezvoltarea lor. :eucemia limfoblastica acuta este o forma de cancer al sangelui diagnosticata mai des la copiii cu varsta intre 0 si 4 ani, desi poate aparea si la copii mai mari si la adulti. Are o evolutie rapida, intr-un interval de zile sau saptamani, aparand in sange si raspandindu-se in alte parti ale corpului, inclusiv in ganglionii limfatici, in ficat si sistemul nervos. Forma de tratament disponibila este chimioterapia.

La nivel global, incidenta bolii este in crestere. In timp ce o mutatie genetica joaca un rol important in predispozitia pentru o boala, doar 1% dintre copiii cu aceasta mutatie dezvolta aceasta boala. Procentul este mai ridicat in societatile dezvoltate, ceea ce sugereaza ca este legata de factori asociati cu viata moderna.

Alte teorii asupra leucemiei limfoblastice acute au sustinut ca este declansata de expunerea la plouare sau la unde elctromagnetice. Autorul studiului arata insa ca boala are legatura cu sistemul imunitar al copiilor, care trebuie sa fie intarit din primul an de viata, cand copiii sunt expusi la diverse infectii. Daca aceasta expunere are loc in urmatorii ani de viata, fara ca sistemul imunitar sa fie intarit in primul an de viata, poate fi declansata leucemia in copiii cu mutatia genetica respectiva.

Studiile arata ca expunerea timpurie la infectii prin inscrierea copiilor la crese sau prin alaptare pot fi factori de protectie impotriva leucemiei limfoblastice acute. Alte tipuri de leucemie probabil au alte mecanisme cauzale.

Alti experti sunt insa mai prudenti, aratnad ca genetica si simplul hazard sunt in continuare factori semnificativi in dezvoltarea leucemiei limfoblastice acute.

In plus, nu exista o relatie cu o infectie specifica, arata alti specialisti in onconlogie pediatrica.

Alte studii sunt necesare pentru a stabili cum poate fi echilibrata expunerea copiilor la infectie pentru consolidarea sistemului imunitar cu riscurile pe care infectiile in primul an de viata le au asupra copiilor. Astfel, masurile normale de igiena si siguranta sunt in continuare necesare pentru sanatatea copiilor.

Sursa: CNN.com


*Sursa foto:Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu