characters characters

Incepe a doua editie a selectiei nationale „Creatori de Educatie”

05 mai 2020    |   507 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 18 ani +.

Creatori de Educatie
Selectia nationala de bune practici in invatamantul primar si gimnazial romanesc „Creatori de Educatie” a ajuns la cea de-a doua editie, aceasta derulandu-se, anul acesta, in baza unui nou regulament. Documentul este actualizat in conformitate cu propunerile primite de la toti actorii din sistemul educational romanesc, in cadrul celor doua etape de consultare publica parcurse in vederea actualizarii. Regulamentul este publicat in sectiunea specifica a site-ului dedicat selectiei.

„Creatori de Educatie” isi propune recunoasterea invatatorilor si profesorilor din ciclul primar si gimnazial care au o contributie remarcabila la dezvoltarea competentelor-cheie ale elevilor, prin implementarea Noului Curriculum National. Aceasta este singura competitie dedicata exclusiv cadrelor didactice care folosesc metode si strategii didactice interactive/inovatoare, care aplica in mod creativ programele scolare la nivel primar/gimnazial, care genereaza schimbare/progres scolar la nivelul claselor de elevi cu care lucreaza si care isi adapteaza demersul didactic, in mod inventiv, la nevoile si interesele elevilor. Nu in ultimul rand, in cadrul selectiei se pune accent pe actul pedagogic din comunitatile dezavantajate, pe prevenirea sau reducerea absenteismului sau abandonului scolar, pe cresterea sanselor elevilor de continuare a studiilor in niveluri superioare de educatie si crearea unui spatiu educational incluziv.

Astfel, prin intermediul platformei online dedicate, creatorideeducatie.ro, incepand de astazi, 4 mai, si pana in data de 19 iunie a.c., activitatile cadrelor didactice pot fi inscrise, crescand sansele ca profesorii propusi sa fie recunoscuti public drept veritabili Creatori de Educatie. Inscrierile pot fi facute de elevi, parinti sau colegi din sistemul de invatamant, reprezentanti ai societatii civile etc. De asemenea, cadrele didactice isi pot inregistra singure activitatile in selectie.

In perioada 19 iunie - 17 iulie, are loc validarea online privind conditiile de eligibilitate a propunerilor inscrise. Validarea presupune verificarea corectitudinii informatiilor completate in formularul de inscriere a propunerii, prin efectuarea de verificari la nivel local, prin mijloace de comunicare online, telefon etc., in vederea obtinerii datelor necesare pentru promovarea/trecerea modelului de bune practici inscris in urmatoarea etapa a selectiei.

Ulterior, toate modelele educationale validate vor fi publicate pe platforma creatorideeducatie.ro, in sectiunea „Lista modele de bune practici 2020”.

In intervalul 17 iulie - 21 august a.c. se va desfasura evaluarea tehnica a propunerilor validate. Aceasta va fi realizata de o comisie numita prin decizia managerului de proiect, iar la final vor fi acordate 50 de premii, dupa cum urmeaza:

  • 20 de premii pentru nivelul primar
  • 30 de premii pentru nivelul gimnazial (Trunchi Comun, Curriculum la Decizia Școlii, activitati extracurriculare/extrascolare).

Din cele 50 de premii acordate la nivel primar si gimnazial, in functie de numarul si categoria de proiecte validate, maximum 20 de premii se vor acorda celor mai bune proiecte realizate, offline si online, in conditii speciale de urgenta in contextul pandemiei cu noul coronavirus, dintre care maximum 5 premii pentru unitatile de invatamant din zone dezavantajate.

Criteriile de acordare a punctelor si grila de punctaj sunt disponibile in regulamentul selectiei, editia 2020.

In functie de evolutia situatiilor speciale de urgenta ce isi fac resimtite efectele la nivel international si in functie de masurile ce vor fi luate la nivel national, termenele etapelor de organizare si desfasurare a Selectiei Nationale „Creatori de Educatie” (editia a II-a, anul 2020) pot suporta modificari.

„Creatori de Educatie” este organizat in cadrul proiectului „Curriculum Relevant, Educatie Deschisa pentru toti” - CRED si sub egida Ministerului Educatiei si Cercetarii, beneficiar al proiectului.

„Creatori de Educatie” se desfasoara anual, intre 2019 si 2021. Selectia nationala de bune practici in educatie reprezinta un element important al subactivitatii A.4.3 din cadrul proiectului „Curriculum Relevant, Educatie Deschisa pentru toti” - CRED. Aceasta subactivitate (A.4.3 - Informarea decidentilor de politici educationale, expertilor si partenerilor educationali relevanti privind actualizarea curriculumului national) are rolul de a informa partile interesate, din sistemul educational si din afara acestuia, cu privire la experientele de succes ale cadrelor didactice in aplicarea noului curriculum, a planurilor-cadru si a programelor scolare, in invatamantul primar si gimnazial.

„Curriculum Relevant, Educatie Deschisa pentru toti” - CRED este un proiect de anvergura pentru sistemul educational romanesc, fiind in acest moment cel mai important proiect al Ministerului Educatiei si Cercetarii ce vizeaza invatamantul preuniversitar. Proiectul „Curriculum Relevant, Educatie Deschisa pentru toti” - CRED este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Capital Uman 2014-2020. Proiectul se implementeaza la nivel national si are 12 parteneri (institutii publice): Institutul de Știinte ale Educatiei, 8 Case ale Corpului Didactic din fiecare regiune de dezvoltare si 3 Inspectorate scolare.


Sursa: Edu.ro


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu