characters characters

24 de copii de la Centrul de Plasament „Prichindel” au ajuns ACASA! Hope and Homes for Children Romania a deschis doua case de tip familial in Cluj-Napoca

28 octombrie 2015    |   594 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

copil cu jucarii
Pentru cei 24 de copii care au locuit pana de curand in Centrul de Plasament Nr. 1 „Prichindel” din Cluj-Napoca cuvantul „acasa” incepe sa prinda sens. De la inceputul lunii octombrie, ei locuiesc in cele doua case de tip familial, Tarnavelor si Grigorescu, construite de Fundatia Hope and Homes for Children (HHC) Romania. Cele doua case au fost deschise oficial astazi, in prezenta prefectului judetului Cluj, a reprezentantilor HHC, a conducerii Consiliului Judetean si a reprezentantilor DGASPC.

Proiectul de inchidere a Centrului de Plasament „Prichindel” a inceput in 2014, cand in institutie erau 44 de copii si tineri, cu varste intre 3 luni si 21 ani. In scurt timp, 5 tineri majori au fost transferati in doua dintre serviciile destinate adultilor din judetul Cluj. Pentru cei 39 de copii ramasi in centru s-au cautat cele mai bune solutii, potrivite varstei, astfel incat toti sa aiba acces la un mediu familial.

Astfel, 24 de copii si tineri au fost propusi pentru mutarea in cele doua case de tip familial construite de HHC Romania, un copil a fost reintegrat in familie, 3 au fost transferati in asistenta maternala, 2 in apartamente de tip familial, 3 in alte case de tip familial, 3 in plasament simplu si 3 in servicii destinate ingrijirii adultilor.

„Cand am inceput sa lucram la Centrul Prichindel, am gasit pe un perete trista istorie a cladirii, care, incepand din 1904, a purtat mai multe denumiri, de la „azil de copii” pana la „casa copilului” sau „leaganul de copii”. Astazi, copiii proveniti din acest centru au un loc pe care il pot numi intr-adevar „acasa”, au o familie si se simt in siguranta, ocrotiti si iubiti”, a spus Otto Sestak, directorul national al Hope and Homes for Children Romania. El a adaugat ca deschiderea celor doua case de tip familial este doar o parte din proiectul mai amplu pe care HHC Romania il desfasoara alaturi de Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului (DGASPC) Cluj, care cuprinde prevenirea abandonului, dezinstitutionalizarea, sprijinirea tinerilor care parasesc sistemul de protectie si instruirea personalului care lucreaza cu copiii.

„In fiecare casa de tip familial sunt gazduiti cate 12 copii. Casele asigura un climat familial, fiind dotate cu dormitoare moderne, sufragerie, baie, bucatarie si loc pentru luat masa. Realizarea proiectului a fost posibila  datorita unui parteneriat de succes  intre Consiliul Judetean Cluj, prin Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului si Fundatia Hope and Homes for Children Romania”,a spus Daniel Tamas, directorul general al DGASPC Cluj.

Cei 24 de copii de la Centrul „Princhindel” au fost pregatiti din timp pentru mutarea in casele de tip familial. Ei au avut ocazia sa viziteze spatiile aflate in constructie, lucru care i-a incantat foarte mult. Cea mai mare bucurie a copiilor este ca in noile locuinte au mult spatiu si fiecare are lucrurile sale personale. Ambele case au curti spatioase, unde copiii se pot juca in aer liber sau pot face un picnic. Casa de tip familial Grigorescu se afla in apropierea Centrului „Prichindel”, astfel ca tranzitia a fost usoara pentru cei mici, ei ramanand aproape de locurile familiare. Cealalta casa, Tarnavelor, este situata aproape de un centru comercial din Cluj si de un parc, unde copiii se pot juca, plimba si relaxa.

Hope and Homes for Children Romania (HHC Romania) activeaza in tara noastra din 1998, timp in care a contribuit direct la inchiderea a peste 50 de orfelinate de tip vechi din intreaga tara. Prin serviciile dezvoltate de HHC Romania, copiii trec de la ingrijirea in institutii-mamut in care nu beneficiaza de atentie si afectiune individuala, la sisteme bazate pe conceptul familial, care le permit o viata apropiata de normalitate. Prin eforturile HHC Romania si ale partenerilor sai, 5.700 de copii au fost scosi din institutii; 21.344 de copii au fost salvati de la ruperea de familie, 715 tineri au fost sprijiniti pentru o viata independenta, 1.711 de copii au fost primiti in regim de urgenta si 6.545 de membri de personal din sistemul de protectie al copilului au fost instruiti de Hope and Homes for Children Romania. Organizatia activeaza intens in prevenirea separarii copilului de familie, intervenind cu mijloacele necesare pentru sustinerea familiilor in care riscul de abandon al copiilor este ridicat. Pana in acest moment, 30.134 de copii au beneficiat de serviciile organizatiei Hope and Homes Romania, al carei obiectiv este ca pana in 2020 sa fie eliminata institutionalizarea copiilor in tara noastra. http://www.hhc.ro/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu