characters characters

Filosofia pentru copii

11 februarie 2016    |   534 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

Filosofia pentru copiiIntr-o perioada in care in multe scoli accentul incepe sa fie pus pe formarea abilitatilor tehnologice si digitale, a vorbi despre beneficiile pe care le aduce filosofia in educatia copiilor poate parea inutil sau nejustificat.

Ce ii poate invata filosofia pe copii?

Filosofia insa, adaptata la varsta copiilor, ii poate ajuta pe acestia:

  • sa invete sa gandeasca critic,
  • sa isi puna intrebari si sa caute raspunsuri impreuna,
  • sa dialogheze, punandu-si la incercare propriile idei, convingeri si concluzii.

Astfel, exersandu-si aceste abilitati, copiii pot deveni adulti implicati din punct de vedere civic si capabili sa aleaga cele mai bune solutii pentru problemele pe care le vor intampina in mediul social.

De la aceasta premisa a pornit si filosoful american Matthew Lipman, creatorul unui curriculum de filosofie pentru copii, numit Philosophy for Children Movement, bazat pe un model de invatare care poate fi aplicat in toate domeniile (stiinta, arta, etica). Copiilor li se spune o poveste sau o problema stiintifica si li se cere sa genereze intrebari pornind de la ea. Intrebarile pot fi despre orice aspect problematic, interesant sau neclar al problemei sau al povestii. Dupa ce au formulat intrebarile, copiii sunt incurajati sa propuna solutii si raspunsuri (uneori generand noi intrebari) pana cand sunt multumiti de rezultatele obtinute. Rolul profesorului este de a ghida copiii catre o gandire cat mai rationala, prin intrebari care sa ii ghideze sau prin incurajarea folosirii de exemple, criterii si argumente.

Asemenea activitati ii pot invata pe copii sa isi dezvolte capacitatea de a asculta, empatia, respectul si abilitatea de a coopera.

Surse:
WashingtonPost.com

TeachingTimes.com


*Sursa foto: photostock, FreeDigitalPhotos.net

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu