characters characters

“Fii COPIL cu visul tau”, instrument de lucru lansat in premiera in scolile romanesti

19 august 2020    |   712 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

dream management metoda COPIL
București, 19 august 2020 - Dream Management Romania, alaturi de mai multe comunitati din domeniul educatiei (printre care Comunitatea de Educatie pentru Stiinte, Aspire Teachers, INEDU – Initiativa in Educatie, MERITO, Inspiratie pentru scoala, Scoala Babel, Asociatia pentru Valori in Educatie si altii), lanseaza pentru prima oara in tara un instrument prin care elevii din scoli si licee vor fi stimulati sa-si identifice si exploreze visurile.

Denumit “Fii COPIL cu visul tau”, acest instrument de lucru are la baza metoda COPIL si a fost realizat si testat de fondatoarea programului de Dream Management alaturi de profesori din invatamantul primar si universitar si de specialisti in consiliere școlara și dezvoltarea carierei. “COPIL” este acronimul ce sumarizeaza baza stiintifica a metodei pentru identificarea si realizarea aspiratiilor personale: C se refera la clarificarea visului, O - obstacolele ce trebuie identificate si analizate, P - pasii mici, planul de actiune sau “prototiparea” experientelor dorite, I -“inima buna”, prietenii de care are nevoie orice obiectiv ambitios, L – linistea mentala, corelata conceptului de inteligenta pozitiva, ce se refera la antrenarea creierului pentru ca acesta sa devina prietenul (mai degraba decat inamicul) proiectului tau.

“Acum mai mult ca oricand, scoala trebuie sa fie locul in care elevii isi contureaza visurile. Imaginati-va o scoala in care toti profesorii cunosc visurile tuturor elevilor si ii ajuta sa coreleze invatarea cu aspiratiile lor cele mai dragi. Ce forta ar deveni invatarea! Deciziile strategice ale școlii s-ar lua pornind de la apirațiile elevilor. Avem mai multi copii care viseaza sa castige urmatorul campionat de robotica? Angajam cel mai dedicat profesor pe care il putem gasi si facem parteneriate cu firme de IT care doresc sa sustina acest vis. Fiecare profesor ar fi implicat: de la cel de desen, care invita elevii sa realizeze un panou la visurilor, pana la cel de engleza care ii invita sa scrie un eseu pe tema asta, sau cel de stiinte exacte care orienteaza gandirea elevilor ce doresc sa… zboare in spatiu intr-o zi. Gandiți-va cum ar fi sa avem in gimnaziu sau la liceu cluburi de Dream Management in care elevii se ajuta unii pe altii sa isi realizeze visurile. Imaginați-va companii care “adopta” visurile elevilor si le pun la dispozitie mentori si resurse”, a declarat Mirela Oprea, fondatoarea programului de Dream Management si autoare a cartii “Dream Management. Fisa postului pentru cei care aleg sa fie managerii propriilor vieti”.


Cadrele didactice din Romania sunt invitate sa se alature proiectului, prin intermediul webinariilor ce vor explica metoda COPIL și pașii de urmat pentru implementarea fisei de lucru. Acestea vor avea loc in la finalul lunii august si la inceputul lunii septembrie. Toti cei interesati sa participe sunt invitati sa completeze ACEST formular de inscriere pentru a primi link-ul de acces si detaliile.


“Care e visul tau?” este o intrebare esențiala pentru un copil, un adolescent ori un tanar, pentru ca ea poate genera cele mai indraznețe și definitorii proiecte de viața și cariera. Cum ar fi daca, din rolul de educatori, am iniția și am finaliza orice demers educațional cu aceasta intrebare? Abilitatea tinerei generații de a formula aspirații inalte ar trebui sa fie cultivata cu grija, de la cea mai frageda varsta. Dorim ca toti elevii din Romania sa isi cunoasca visurile, sa le conecteze cu potențialul și resursele personale si cu cele ale comunitații lor și sa faca pasi in directia realizarii acestora", a spus Cosmina Mironov, conferențiar doctor la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Universitatea din București si co-fondator al Comunitații și Centrului Educație pentru Știința.

Profesorii care adera la proiect vor avea acces la:

  • O serie de webinarii scurte si interactive pentru cei care isi doresc o evaluare a potentialului acestui instrument in vederea folosirii lui la clasa. Utilizarea metodei COPIL va fi explicata si testata pornind de la visurile participantilor,
  • Crearea unui grup online, moderat si cu acces permanent, gratuit, pentru profesorii care doresc sa realizeze un schimb de experiente si sa obtina mai multe informatii despre utilizarea fisei de lucru,
  • Materiale si acces la resurse care sa ajute profesorii in demersal lor de a sprijini visurile elevilor si de a utiliza metoda COPIL,
  • Diploma de participare / colaborare pentru cei care vor utiliza instrumentul de lucru la cel putin o clasa,
  • Contract de parteneriat cu scoala pentru cei care doresc acest lucru.

Proiectul face parte dintr-un demers de termen lung prin care se doreste ca elevii din Romania sa fie conectati la visurile lor, ca modalitate de construire a sperantei si rezilientei in fata dificultatilor. În viitor, proiectul iși propune sa realizeze o cercetare reprezentativa la nivel national, cu privire la aspirațiile elevilor si la modul in care comunitatea poate sa le sustina pentru a opri risipa de potential al tinerei generatii.

Despre programul de Dream Management

Generat de Matthew Kelly si girat de Patrick Lencioni, conceptul de Dream Management este o metoda de motivare a angajatilor pornind de la cele mai inalte visuri si aspiratii ale acestora. Conceptul a fost extins, fundamentat stiintific si promovat in Romania de Mirela Oprea (www.mirelaoprea.com). Comunitatea de Dream Management din Romania isi propune ca in 5-10 ani, 30-50% dintre romani sa se conecteze cu visurile proprii, sa porneasca pe drumul realizarii lor si sa invete sa se ajute unii pe altii in acest sens. Mai mult, comunitatea doreste ca in același interval de timp Dream Management sa devina disciplina optionala in scoli sau abordare trans-disciplinara, pentru a facilita conectarea invatarii cu forta motivationala cea mai inalta, reprezentata de visurile elevilor.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu