characters characters

Femeile si fetele sunt cele mai afectate de criza apei si a salubritatii, arata un nou raport UNICEF-OMS

07 iulie 2023    |   329 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

UNICEF
Femeile si fetele sunt responsabile pentru aducerea apei in sapte din zece gospodarii care nu au rezerve in incinta, potrivit primei analize aprofundate a inegalitatilor de gen in ceea ce priveste apa potabila, salubritatea si igiena (WASH – Water, Sanitation and Hygiene) in gospodarii

NEW YORK/GENEVA, 6 iulie 2023 – La nivel global, femeile sunt cel mai probabil de a fi responsabile pentru aducerea apei in gospodarii, in timp ce pentru fete probabilitatea de a purta aceasta responsabilitate este de aproape doua ori mai mare decat in cazul baietilor, petrecand mai mult timp facand acest lucru zilnic, potrivit unui nou raport publicat astazi de UNICEF si Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Progress on household drinking water, sanitation and hygiene (WASH) 2000-2022: Special focus on gender [Progresele inregistrate in domeniul apei potabile, al salubritatii si al igienei in gospodarii (WASH) 2000-2022: un accent special pe dimensiunea de gen] – care ofera prima analiza in profunzime a inegalitatilor de gen in acest domeniu - noteaza, de asemenea, ca femeile si fetele au o probabilitate mai mare sa se simta in nesiguranta cand folosesc o toaleta in afara casei si resimt in mod disproportionat impactul lipsei de igiena.

„Fiecare pas pe care o fata il face pentru a aduce apa este un pas care o indeparteaza de educatie, de joaca si de siguranta”, a declarat Cecilia Sharp, director UNICEF pentru WASH si CEED (clima, energie, mediu si reducerea riscurilor de dezastre). „Lipsa de siguranta, acasa, privind apa, toaletele si spalatul pe maini le rapeste fetelor potentialul, le compromite bunastarea si perpetueaza ciclurile de saracie. Raspunsul la nevoile fetelor in crearea si implementarea programelor WASH este esential pentru a dobandi acces universal la apa si salubritate si pentru a ajunge la egalitate de gen si emancipare”.

Potrivit raportului, la nivel mondial, 1,8 miliarde de oameni traiesc in gospodarii fara alimentare cu apa in incinta. Femeile si fetele in varsta de 15 ani si mai mari sunt principalele responsabile de aducerea apei in sapte din zece astfel de gospodarii, comparativ cu trei din zece gospodarii in cazul baietilor. De asemenea, probabilitatea ca fetele sub 15 ani (7%) sa aduca apa in gospodarie este mai mare decat in cazul baietilor sub 15 ani (4%). În cele mai multe cazuri, femeile si fetele fac drumuri mai lungi pentru a o colecta, pierzand timpul alocat pentru educatie, lucru si odihna si expunandu-se riscului de a se rani fizic si la pericole pe drum.

Raportul arata, de asemenea, ca mai mult de jumatate de miliard de oameni inca impart instalatiile sanitare cu alte gospodarii, ceea ce pericliteaza intimitatea, demnitatea si siguranta femeilor si fetelor. De exemplu, sondaje recente din 22 de tari arata ca, in gospodariile cu toalete comune, probabilitatea ca femeile si fetele sa se simta in nesiguranta cand merg singure noaptea si sa se confrunte cu hartuirea sexuala si cu alte riscuri de siguranta este mai mare decat in cazul barbatilor si baietilor.

În plus, serviciile de apa potabila, salubritate si igiena insuficiente sporesc riscurile de sanatate pentru femei si fete si le limiteaza capacitatea de a se ingriji in siguranta si in mod privat atunci cand sunt la ciclul menstrual. Dintre cele 51 de tari cu date disponibile, lipsa unui loc privat pentru a se spala si a se schimba este cea mai mare in cazul femeilor si adolescentelor din cele mai sarace gospodarii si a celor cu dizabilitati.

„Cele mai recente date ale OMS arata o realitate cruda: 1,4 milioane de vieti se pierd in fiecare an din cauza apei, a salubritatii si a igienei necorespunzatoare”, a declarat Dr. Maria Neira, director al Departamentului de Mediu, Schimbari Climatice si Sanatate al OMS. „Femeile si fetele nu numai ca se confrunta cu boli infectioase legate de apa, salubritate si igiena, cum ar fi diareea si infectiile respiratorii acute, dar se confrunta si cu riscuri suplimentare pentru sanatate, deoarece sunt vulnerabile la hartuire, violenta si raniri atunci cand trebuie sa iasa din casa pentru a cara apa sau doar pentru a folosi toaleta”.

Constatarile mai arata ca lipsa accesului la igiena afecteaza de asemenea in mod disproportionat femeile si fetele. În multe tari, femeile si fetele sunt responsabile in primul rand de treburile casnice si de ingrijirea altora - inclusiv de curatenie, de pregatirea mancarii si de ingrijirea bolnavilor - ceea ce le expune probabil la boli si la alte riscuri pentru sanatatea lor fara protectia spalarii mainilor. Timpul suplimentar petrecut la treburile casnice poate, de asemenea, sa limiteze sansele fetelor de a termina liceul si de a obtine un loc de munca.

În prezent, aproximativ 2,2 miliarde de oameni - adica unu din patru - nu au inca apa potabila sigura la domiciliu, iar 3,4 miliarde de oameni - adica doi din cinci - nu au servicii de salubritate sigure. Aproximativ doua miliarde de persoane - sau una din patru - nu se pot spala pe maini cu apa si sapun acasa.

Raportul noteaza unele progrese in directia realizarii accesului universal la apa potabila, salubritate si igiena. Între 2015 si 2022, accesul gospodariilor la apa potabila sigura a crescut de la 69% la 73%; accesul la servicii de salubritate sigure a crescut de la 49% la 57%; iar serviciile de igiena de baza au crescut de la 67% la 75%.

Dar atingerea obiectivului de dezvoltare durabila pentru accesul universal la apa potabila, servicii de salubritate sigure si servicii de igiena de baza pana in 2030 va necesita o crestere de sase ori a ratelor actuale de progres pentru apa potabila sigura, o crestere de cinci ori pentru servicii de salubritate sigure si o crestere de trei ori pentru serviciile de igiena de baza.

Sunt necesare eforturi suplimentare pentru a ne asigura ca progresul in domeniul WASH contribuie la egalitatea de gen, inclusiv consideratii legate de gen integrate in programele si politicile WASH si colectarea si analiza dezagregate a datelor, pentru a informa interventiile directionate care abordeaza nevoile specifice ale femeilor si fetelor si ale altor grupuri vulnerabile.

Despre UNICEF

UNICEF este prezent in Romania si in alte 190 de tari si teritorii pentru a promova supravietuirea si dezvoltarea copiilor din perioada copilariei mici pana la adolescenta. În Romania, UNICEF lucreaza impreuna cu actori cheie precum Guvernul, Parlamentul, autoritati locale, societatea civila, sectorul privat, parteneri nationali si internationali si mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educatie timpurie de calitate si la scoala, pentru protejarea adolescentilor si monitorizarea drepturilor copilului, pentru protectie sociala si pentru mobilizarea de resurse in beneficiul copiilor. Pentru mai multe informatii despre UNICEF si activitatea sa, vizitati https://www.unicef.org/romania/ro.

Urmariti UNICEF in Romania pe Facebook si Instagram.

Despre OMS

Dedicata bunastarii tuturor oamenilor si ghidata de stiinta, Organizatia Mondiala a Sanatatii conduce si sustine eforturile globale pentru a oferi tuturor, oriunde in lume, sanse egale la o viata sigura si sanatoasa. Suntem agentia ONU pentru sanatate care conecteaza natiunile, partenerii si oamenii din prima linie in peste 150 de locatii - ghidand raspunsul global la urgentele de sanatate, prevenind bolile, abordand cauzele profunde ale problemelor de sanatate si extinzand accesul la medicamente si asistenta medicala. Misiunea noastra este de a promova sanatatea, de a mentine lumea in siguranta si de a-i servi pe cei vulnerabili.

Despre PCM

Programul Comun de Monitorizare (PCM) al OMS/UNICEF pentru aprovizionarea cu apa, salubritate si igiena este responsabil pentru monitorizarea progreselor la nivel mondial in ceea ce priveste obiectivele de dezvoltare durabila (ODD) si indicatorii referitori la apa potabila, salubritate si igiena (WASH). PCM produce estimari nationale, regionale si globale ale progreselor inregistrate in ceea ce priveste WASH in gospodarii, scoli si unitati sanitare.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu