characters characters

Relatia cu parintii si abilitatea copiilor de a gestiona stresul

12 mai 2017    |   3865 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

stresul si relatia parinte copil
Nivelul socioeconomic scazut poate diminua capacitatea copiilor de a face fata stresului, afectandu-le conditiile de viata, rezultatele scolare si oportunitatile de invatare.

Un studiu realizat recent cu parinti si copii din familii cu venituri financiare minime arata ca acei copii care au descris relatia cu parintii ca fiind foarte apropiata, au o dezvoltare emotionala si sociala mult mai pozitiva, decat ceilalti copii participanti la studiu

Saracia poate influenta in mod negativ dezvoltarea copiilor si creste riscul aparitiei la acestora la tulburari de atentie, impulsivitate, agresivitate, izolare sociala, depresie, anxietate si teama. Mai mult, copiii care cresc in familii cu venituri reduse sunt supusi unui risc mai mare de a avea probleme socio-emotionale, avand dificultati in gestionarea emotiilor, exprimarea nevoilor si sentimentelor, gestionarea conflictelor si a interactiunilor armonioase cu ceilalti.

Unul din autorii studiului arata ca „De prea multe ori, cand este vorba de familiile defavorizate financiar, accentul este pus pe deficite. Iar printre cele mai importante deficite se numara si incapacitatea parintilor de a-si creste bine copiii.”. Studiul actual pune accentul pe lucrurile pe care parintii cu venituri reduse le fac pentru a creste copii care vor evolua armonios. „Acesti parinti cresc copii care au abilitatile socio-emotionale necesare pentru a stabili si mentine prietenii, pentru a avea relatii bune cu parintii, profesorii si alti adulti; si care au parte de experiente reusite care contribuie la increderea si stima lor de sine. Aceste familii au ce sa ne invete cand vine vorba de a face fata situatiilor dificile.”.

Studiul a aratat ca, in ciuda conditiilor materiale dificile, parintii care ofera copiilor afectiune si atentie, dar si reguli si stabilitate reusesc sa ii ajute pe acestia sa se dezvolte social si emotional in copilarie si adolescenta. Care au fost comportamentele parintilor asociate cu o frecventa redusa a problemelor la copii?

  • Parintii stiau care sunt prietenii cu care copilul isi petrece timpul.
  • Parintii participau la evenimentele importante pentru copiii lor.
  • Parintii isi tratau copiii corect.

Studiul arata ca, in ciuda dificultatilor materiale, parintii isi pot ajuta copiii sa se dezvolte armonios, oferindu-le astfel o sansa in plus la o viata implinita. 

Sursa: ScienceDaily.com


*Sursa foto:Pexels.com

 
Citeste si:

Parintii cu statut socioeconomic si venit mai scazut au copii mai slab pregatiti educational 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu