characters characters

''Fabrica" de olimpici din Capitala: 485 de medalii in 11 ani

29 aprilie 2010    |   389 vizualizări

Peste 60% dintre olimpicii din Capitala provin de la Liceul International de Informatica. Numai in 2009, elevii de aici au obtinut 36 de medalii la concursurile nationale si internationale. Materia cenusie nu va fi valorificata insa  in Romania. O mare parte dintre olimpici si-au facut deja planuri sa paraseasca tara.

Liceul International de Informatica din Bucuresti este o scoala privata infiintata in 2005, si principalul furnizor de olimpici medaliati din Capitala. In ultimii 11 ani, elevii au obtinut 180 de medalii la olimpiadele internationale si 305 la concursurile nationale. In anul 2006, ei au obtinut sase medalii la olimpiadele internationale, in 2007, 80 de distinctii, in 2008, 41, iar anul trecut, 36 de medalii.

Dupa ani de munca in centrul de excelenta din cadrul liceului, recunoasterea internationala ramane in tara, insa nu si elevii care au obtinut-o. "Anul trecut 49 de elevi au absolvit liceul nostru si 19 dintre ei au fost acceptati in universitatile din Europa si SUA. Una dintre eleve a fost admisa la Universitatea Harvard", a declarat pentru REALITATEA.NET, Ahmet Aki, Directorul Liceului International de Informatica. Restul elevilor au preferat sa ramana in Romania, iar cei mai multi aleg sa se specializeze in domeniul economic.

"In afara ofertelor educationale mult mai bune, acolo este o alta lume. Am calatorit foarte mult cu olimpiadele si am observat ca oamenii sunt mai civilizati, mai prietenosi, nu ca aici unde este un sentiment de lasa-ma sa te las'', a spune si Octav Dragoi, olimpic la matematica.

Secretul succesului: Foarte multa munca
Olimpicii se pregatesc constant pe toata perioada anului, insa inaintea fiecarui concurs, programul de pregatire este mai intens. Invatatul pentru ei nu este o corvoada, din contra, reprezinta o activitate pe care o fac cu placere si dedicatie. "La matematica facem pregatire dupa cursuri, de trei sau patru ori pe saptamana. Ma pregatesc cateva ore si singur acasa, insa nu fac asta in fiecare zi", a spus Marius Tiba.

"In zilele premergatoare olimpiadelor, ma pregatesc trei-patru ore la scoala, dupa cursuri, si tot cam asa acasa. Grupele de pregatire sunt alcatuite in functie de nivelul de cunostinte, pentru avansati si gimnaziu", a povestit Vlad.
Chiar daca se pregatesc zeci de ore pentru olimpade, elevii nu renunta nici la activitatile extrascolare. Joaca fotbal, ies cu prietenii si isi traiesc pe deplin anii de liceu.

Si cum din viata unui licean nu poate lipsi nici chiulul sau copiatul, olimpicii le-au adaugat si pe ele la palmaresul personal. "Am copiat de multe ori la matematica, dar si la alte materii. S-a intamplat sa si chiulesc de la scoala", a marturisit Marius Tiba, olimpic la matematica.

Olimpicii se pregatesc aproape zilnic pentru viitoarele olimpiade internationale de fizica, matematica si informatica care vor avea loc in vara si de unde vor sa se intoarca premianti.

Articol complet: www.realitatea.net
 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu