characters characters

Eveniment pentru parinti pe 18 Decembrie: Psihologia jocurilor video

Propus de: SuntParinte.ro   |   26 noiembrie 2010    |   447 vizualizări
Psihologia jocurilor videoNe punem intrebari legate de jocurile pe calculator de cand auzim parinti ingrijorati ca timpul pe care copiii si adolescentii il petrec la calculator este foarte mare si ca ei nu mai au alte modalitati de a-si petrece timpul liber. Asa am inceput sa vorbim despre o realitate virtuala, despre prieteni virtuali, despre o lume virtuala...

In jurul acestei realitati, a existentei jocurilor online, graviteaza tot soiul de intebari:

1. Violenta din jocuri conduce catre un comportament violent? Sau in jocuri este doar manifestarea unei tendinte violente a jucatorului?


2. Absenta de la scoala, scaderea rezultatelor scolare, dezinteresul fata de invatare sunt consecinte ale timpului indelungat petrecut in fata ecranului? Sau jocurile sunt un refugiu din viata care i se pare prea dificila copilului?


3. Sunt jocurile o modalitate noua de a invata sau sunt doar o „pierdere de timp”?


4. Ar trebui sa interzicem ori sa limitam accesul copiilor la astfel de jocuri sau sa incercam sa aflam ce reprezinta jocurile pentru ei?


5. Sa ne ingrijoram de modul in care adolescentii se „prezinta”, de infatisarile pe care si le construiesc in jocuri sau sa le consideram o etapa necesara si utila in construirea identitatii de sine?


6. A comunica cu necunoscuti, a-ti face „prieteni” virtuali este un pericol sau este o modalitate moderna de a intra in contact cu ceilalti? Sa nu uitam de „relatiile” care incep in acest mod...


7. Este adaptativ sau dezadaptativ sa „traim” intr-o lume virtuala, sa ne petrecem timp si sa investim efort, inteligenta si sentimente intr-o lume atat de diferita de cea reala?


In acest demers de „ascultare” a realitatii jocurilor video, a jucatorilor si a familiilor lor, am initiat o colaborare cu un psihanalist francez, care s-a ocupat la randul sau de aceste aspecte si care a scris cateva carti despre jocuri si lumea virtuala. Serge Tisseron, psihanalist la Paris, a acceptat invitatia de a veni la Bucuresti, de a vorbi despre lucrarile sale (dintre care una a aparut deja si alta este in curs de aparitie la Editura Trei) si de a raspunde intrebarilor noastre legate de acest subiect. Il vom putea intalni pe 18 decembrie, la ora 17.00 in libraria Carturesti de la Muzeul Taranului Roman, atunci cand va avea loc si lansarea cartii sale „Qui a peur des jeux video?”, tradusa in romana sub numele „Psihologia jocurilor video”.

Pana atunci asteptam intrebarile, experientele si comentariile voastre.

Mai multe detalii despre carte gasesti aici.

Anca Munteanu
Este absolventa a Facultatii de Psihologie, Sociologie si Pedagogie din cadrul Universitatii Bucuresti si s-a format in psihanaliza copilului si in terapie psihanalitica familiala in cadrul Apsylien (Association de la Psychanalyse des Liens), Lyon, Franta. Lucreaza din 2002 cu copiii si familiile acestora in diferite contexte, institutionale sau individuale, este colaboratoare a multor site-uri de specialitate si autoare a numeroase articole pentru parinti. Ii puteti scrie pe adresa cpap.anca@gmail.co.

Iata cateva dintre articolele publicate pe SuntParinte.ro: Invatam jucandu-ne, Jocul- placere si fascinatie la orice varsta, In vartejul timpului, Joc si violenta, Joc in familie, Singur in fata ecranului.

De asemenea, Anca Munteanu este coautoare a Ghidului „SuntParinte in era digitala. Cum ma descurc?”, pe care il puteti descarca gratuit de aici.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu