characters characters

Educatia outdoor

Gradinita-ferma: idee inedita pentru educatia prescolarilor

30 martie 2016    |   2540 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

gradinita ferma
Din ce in ce mai des, profesorii aleg sa isi tina orele de matematica sau stiinte in curtea scolii, in aer liber, mai ales in California, unde exista ideea de a crea o gradina pentru fiecare scoala. O echipa de arhitecti din Italia a mers cu un pas in fata in aceasta directie, propunand ca intreaga scoala sa fie o ferma.

„Copiii ar trebui sa se bucure de natura”, sustine Edoardo Capuzzo, unul din designerii acestei gradinite-ferme pentru prescolari. „Am gandit o scoala destul de aparte: fara sali de clasa, doar spatii largi in care se cultiva legume si in care au acces si animale. E un mix de scoala si natura”, adauga acesta. Capuzzo, impreuna cu colegii sai au pornit de la idea ca cei mici sunt in mod natural curiosi sa studieze plantele si animalele, iar scolile ar trebui sa profite de acest lucru.

Numeroase studii au prezentat pana in prezent avantajele de a invata in spatiul verde: copiii isi amintesc mai usor ceea ce invata, notele sunt mai mari si, in plus, daca copiii observa si sunt implicati in cresterea legumelor, sunt mai dispusi sa le manance acasa. In plus, pe langa cunostintele despre plante si animale, copiii mai invata si lucruri din domeniul stiintelor: despre vant, sol, puterea soarelui etc.

„Am incercat sa facem lucrurile diferit. Nu exista carti de citit sau profesori care predau lectia, ci experienta practica. Daca in scolile traditionale, copiii stau in banci si pe scaune, in aceste scoli, elevii au libertatea de a sta oriunde vor.”

Creatorii acestui model de gradinita spun ca aceasta ar fi utila in special in orase, unde copiii sunt mai putin apropiati de natura.

Ai alege o astfel de gradinita pentru copilul tau? :)

Sursa text si foto: Fastcoexist.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu