characters characters

Educatia in 2018 - Schimbari majore la care trebuie sa ne asteptam

25 ianuarie 2018    |   650 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

directii in educatie
1 - Din anul scolar 2018-2019, elevii ar putea invata dupa un manual unic pentru fiecare disciplina in parte.

In fata intentiei Ministerului Educatiei Nationale de a introduce manualul unic, specialisti de renume in educatie si-au exprimat in repetate randuri ingrijorarea si indoiala in ceea ce priveste efectele pozitive pe care o astfel de initiativa le-ar produce. A anula diversitatea, libertatea si posibilitatea de alegere este sinonim cu a plasa invatamantul romanesc pe o directie ce duce inapoi, inspre trecut.

In acest sens, profesorul Ion Cicu, autor al manualului INTUITEXT de Matematica pentru clasa a V-a, face urmatoarele precizari: „In cei 40 de ani petrecuti la catedra am fost in situatia de a preda la clase paralele. Niciodata lectia tinuta la o clasa nu a semanat cu lectia de la cealalta clasa. A depins foarte mult de raspunsurile primite la anumite intrebari, de motivatia si interesul elevilor. Un exemplu care era foarte clar si relevant la o clasa putea sa nu aiba nicio relevanta la cealalta clasa. Iata de ce manualele alternative sunt o solutie.

2 - Peste 50.000 de cadre didactice din invatamantul preuniversitar vor fi pregatite de catre MEN pentru intelegerea si implementarea curriculei noi.

„Curriculum relevant, educatie deschisa pentru toti“ (CRED) este un proiect lansat de Ministerul Educatiei al carui obiectiv este abilitarea curriculara a 55.000 de cadre didactice din invatamantul primar si gimnazial, ce se va derula in perioada 2017-2021. Conform MEN, CRED este necesar pentru sistemul de invatamant din Romania, intrucat a fost aprobat un nou curriculum atat pentru invatamantul primar, cat si pentru cel gimnazial, acesta din urma fiind in curs de implementare. Proiectul atinge toate elementele necesare formarii pentru un act de predare de calitate din perspectiva profesorului.

3 - Exista un nou regulament scolar pentru invatamantul preuniversitar.

Noul regulament-cadru de organizare a unitatilor de invatamant preuniversitar prevede ca elevii nu vor mai avea voie la ore cu telefoanele mobile. De asemenea, nu se vor mai alege elevi de serviciu, iar sanctionarea elevilor cu note slabe va fi interzisa. O alta modificare importanta a regulamentului prevede ca „rezultatul evaluarii, exprimat prin calificativ, nota, punctaj etc., nu poate fi folosit ca mijloc de coercitie, acesta reflectand strict rezultatele invatarii, conform prevederilor legale.“

4 - Produsele online de invatare devin din ce in ce mai populare.

Pentru elevii de gimnaziu, Evaluarea Nationala de la finalul clasei a VIII-a inseamna atat o provocare in plan scolar, cat si emotional. In plus, le e greu sa faca fata si temelor de la scoala, si lectiilor cu un profesor meditator si tocmai de aceea, specialistii Intuitext in educatie si-au dorit sa-i ajute sa-si castige increderea in ei insisi si sa le fie alaturi, prin: ExamenulTau. Cu ajutorul acestei platforme complexe, interactiva, copiii au sansa sa se testeze singuri la Romana si Matematica, sa gaseasca probleme rezolvate in pasi, sa recapituleze, sa-si dea seama ce nu stiu – un fel de profesor la care pot apela cu incredere oricand doresc si de la care pot fi siguri ca vor primi sfaturi si informatii utile.

In ceea ce-i priveste pe copiii din clasele primare (pentru care povestea si jocul sunt esentiale in procesul de invatare), specialistii Intuitext in educatie au identificat o serie de probleme pe care le au micii exploratori: nu inteleg lectiile la clasa, refuza sa faca teme, isi doresc sa se joace pe device-urile lor preferate, tableta, laptopul sau telefonul mobil. Prin urmare, a fost creat site-ul educational Scoala Intuitext, un loc in care invatarea se face in mod distractiv, care rezolva in mod natural problemele parintilor si copiilor.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu