characters characters

Doneaza acum 2 euro pentru copiii cu autism! Trimite textul “Help” la 8846!

13 mai 2016    |   632 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

Doneaza 2 euro pentru autism
Asociatia Help Autism a lansat campania “Fii tu legatura lui cu lumea! Ajuta-l!” cu scopul de a strange fonduri pentru sustinerea copiilor diagnosticati cu tulburare de spectru autist. Campania se desfasoarain perioada 25 aprilie 2016 – 14 iulie 2016, iar spotul de promovare al acesteia este deja difuzat pe canalele media.

Spotul “Fii tu legatura lui cu lumea! Ajuta-l!” poate fi preluat si promovat de publicatii online, de televiziuni si pe conturile de social media, astfel incat mesajul campaniei sa ajunga la cat mai multi oameni.

Ce este autismul? Tulburarea care afecteaza peste 30.000 de copii romani

Autismul este o afectiune considerata drept una dintre cele mai frecvente tulburari ale copilariei, mai frecventa decat cancerul, diabetul si sindromul Down. Statisticile internationale ne arata ca 1 din 68 de copii sufera de autism, iar datele inregistrate in ultimii ani in Romania indica o crestere continua a numarului acestora.

Autismul nu este o boala, ci o tulburare de comportament, din acest motiv diagnosticul nu poate fi pus prin analize de sange, analize ADN sau alte investigatii clinice. Singurul mod prin care un medic psihiatru in pediatrie pune diagnosticul de autism este prin analizarea comportamentului copilului. De aceea, implicarea parintelui este esentiala, pentru ca el trebuie sa observe primul daca apare ceva anormal in dezvoltarea celui mic.

Importanta terapiei in autism

Tulburarea de spectru autist poate sa apara in orice familie, indiferent de rasa, etnie, zona geografica sau nivel de educatie. Nu se poate vindeca, dar cu interventie timpurie intensiva, prin terapie comportamentala(ABA), pana la 50% dintre copiii cu autism pot duce o viata independenta.

Nevoia de terapie a copilului cu autism deriva din incapacitatea lui de a invata in acelasi mod cum o face un copil tipic adica incidental, din mediul inconjurator. Prin terapie comportamentala, copilul invata intr-un mod structurat, cum sa vorbeasca, cum sa se comporte, cum sa fie independent. Fara terapie simptomele autismului se agraveaza in timp.

Terapia, desi foarte dificila pentru copil si pentru parintii lui, da rezultate deseori spectaculoase, spune Daniela Bololoi, presedintele Asociatiei Help Autism: „Este un miracol sa vezi cum un copil care intra in terapie complet nonverbal, speriat sau agresiv, ajunge ca dupa un an de terapie sa spuna poezii, sa rada si sa se joace cu ceilalti copii sau sa mearga la o scoala normala.”

Costuri greu de sustinut

In cazul copiilor cu autism, terapia nu incepe si nu se termina in cabinetul psihologului. Ea trebuie sa continue permanent acasa, implicarea parintilor fiind extrem de importanta. De cele mai multe ori, unul dintre parinti este nevoit sa renunte la locul de munca, pentru a se dedica programului special necesar copilul. Evident, in acest caz situatia materiala a familiei devine foarte delicata. Interventia specializata este de durata iar costurile depasesc de cele mai multe ori veniturile unei familii. Costurile terapiei de baza si terapiilor complementare pentru un copil cu autism pot ajunge pana la 6.000 de lei lunar.

Despre Help Autism

Daca in urma cu 7 ani, exista in Bucuresti un singur centru care avea integrati in terapie un numar de 4 sau 5 copii, la acest moment putem vorbi de un numar mult mai mare de optiuni.

Asociatia Help Autism are 6 centre de terapie functionale si se pregateste sa deschida luna aceasta, cel de-al saptelea centru. In momentul de fata, la 6 ani de la infiintare, in activitatea Help Autism au gasit sprijin peste 350 de copii cu tulburari de spectru autist. In anul 2015 cei 100 de specialisti angajati in cadrul asociatiei au oferit peste 80.000 de sedinte de terapie, 500 de parinti au primit consiliere si suport si peste 1000 de cadre didactice au fost instruite gratuit pentru a facilita integrarea copiilor in invatamantul de masa.

„Prin Asociatie am incercat sa ofer ce n-am gasit eu acum sase ani, cand am umblat din medic in psiholog si nimeni nu stia sa-mi spuna ce are copilul meu, dar primeam in schimb o punga cu pastile. Cand am inceput misiunea Help Autism, mi-am dorit sa fiu alaturi de cat mai multe familii care trec prin provocarea ridicata de diagnosticul de autism. Este fantastic sa vezi, an de an, ca povestea creste si ajungem la mai multi prichindei care prin terapia personalizata au sanse de recuperare, ca parintii gasesc un sprijin si ca lumea incepe sa inteleaga ce inseamna autismul’’ – Daniela Bololoi, presedinte al Asociatiei Help Autism si parinte al unui copil diagnosticat cu autism.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu