characters characters

Dezvoltarea limbajului copiilor din medii defavorizate

03 august 2018    |   2171 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

dezvoltarea limbajului copiilor din mediile defavorizate
Cum pot fi ajutati copiii din medii defavorizate sa nu ramana in urma la scoala? Simplele conversatii cu alti copii si cu cadrele didactice pot fi solutia. De ce? Pentru ca limbajul este esential pentru dezvoltarea cognitiva a copiilor si pentru capacitatea lor de invatare. Un vocabular bogat ii ajuta pe copii sa inteleaga mai usor lectiile, dar si sa comunice mai usor cu cei din jur. Cunoasterea regulilor gramaticale de asemenea este esentiala pentru comunicarea cu cei din jur si pentru structurarea coerenta a informatiilor predate la scoala. Iar cea mai sigura modalitate de dezvoltare a limbajului este comunicarea cu cei din jur.

Acesta a fost subiectul studiului realizat de cercetatorii din cadrul Universitatii din Miami, care au dorit sa afle cum sunt ajutati copiii in varsta de 2-3 ani din medii vulnerabile (copii victime ale abuzului fizic sau emotional, cu parinti dependenti de substante) de interactiunile cu persoane din afara familiei (colegi si cadre didactice).

Citeste si:

Incurajeaza dezvoltarea limbajului si il vei ajuta pe copil sa invete mai bine 

Felul in care parintii vorbesc cu propriii copii influenteaza dezvoltarea creierului acestora 


Autorii studiului au adunat si au analizat ore intregi de inregistrari audio ale interactiunilor copiilor la gradinita. Rezultatele au aratat ca acei copii care au vorbit mai mult cu alti copii au fost influentati pozitiv din punctul de vedere al limbajului: au invatat mai multe cuvinte noi si au comunicat mai mult de-a lungul anului. In plus, autorii au descoperit o corelatie pozitiva intre limbajul copiilor si interactiunile verbale cu educatoarele, dar numai atunci cand interactiunea a constat intr-un dialog. Asadar, atunci cand copiii pot avea conversatii cu adultii, limbajul lor are mai mult de castigat decat atunci cand doar ii asculta pe adulti.

Aceste rezultate sunt un pas spre ajutorarea copiilor ce provin din familii in care exista abuz si in care copiii nu primesc toata atentia de care au nevoie. Astfel, ei pot fi ajutati prin intermediul conversatiilor si interactiunilor de unu la unu.

Sursa: ScienceDaily.com 


*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu