characters characters

Depresia la copii, tot mai intalnita

13 ianuarie 2010    |   508 vizualizări
 

Parintii trebuie sa se alarmeze atunci cand copilul lor este trist de cel putin doua saptamani, nu are chef de joaca si nu poate fi inveselit. Grijile si stresul parintilor, precum si absenta acestora din viata copiilor au facut ca numarul micutilor diagnosticati cu depresie sa fie tot mai mare in ultimii ani.

Tristetea este fireasca si poate aparea in egala masura la parinti si la copii. „insa cand tristetea dureaza cel putin doua saptamani, avem de-a face cu o depresie", potrivit psihologului Lena Rusti de la Clinica Mentarex Consult din Bucuresti.

Nu este strict o problema a adultilor
Depresia este privita de obicei ca o problema a adultilor. Din pacate, acest lucru face ca parintii sa ignore starile depresive ale copilului lor. „Adultii nu doar ca nu reusesc sa observe depresia la copil, dar uneori o si agraveaza atunci cand il incarca pe acesta cu problemele lor sau cand il fac martor la disputele din familie", atrage atentia psihologul.

Cauzele depresiei la cei mici sunt la fel de numeroase ca in cazul adultilor, iar frecventa ei la copii a crescut in ultimii ani proportional cu cea intalnita la persoanele mature. Copilul depresiv fie fuge de ceva (de problemele de la scoala, de cele din familie, de respingerea prietenilor si colegilor, de ridiculizarea acestora), fie isi doreste ceva (sa beneficieze de mai multa atentie din partea parintilor).

Evenimentele majore, precum decesul unei persoane dragi, divortul parintilor sau plecarea acestora in strainatate pot, de asemenea, sa declanseze starile depresive.

Depresia este mai periculoasa la copii decat la adulti, pentru ca cei mici nu isi pot exprima tristetea, asa cum o fac adultii. Cel mult, se pot declara plictisiti. Rolul parintilor este foarte important in depistarea depresiei. Ei trebuie sa urmareasca in permanenta starile copilului lor. Cel mai important simptom al depresiei este lipsa chefului de joaca.

Copilul se declara plictisit si nicio jucarie sau activitate recreativa propusa de parinti nu il inveseleste. El se izoleaza, devine irascibil, iar parintii nu reusesc sa le intre in voie. in timp, copilul se poate confrunta cu probleme grave de comunicare si de integrare.

Are apetit scazut si dureri de cap
Copilul depresiv are o memorie si o putere de concentrare scazute, iar acest lucru se vede in performantele scolare. El mai poate avea si simptome fizice: apetit scazut (care poate duce la anemie si la o scadere in greutate), crampe abdominale, migrene, insomnii sau, din contra, somn indelungat. Toate acestea sunt cauzate de emotiile pe care copilul le transforma in anxietate.


Sursa: www.adevarul.ro

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu