characters characters

Daniel Funeriu: Revendicarilor sindicalistilor din educatie au fost rezolvate si nu au motive sa continue protestele

23 aprilie 2010    |   411 vizualizări

Ministrul Educatiei Daniel Funeriu a declarat, vineri, ca majoritatea revendicarilor sindicalistilor din invatamant au fost rezolvate si ca acestia nu au motive sa continue protestele, referindu-se insa la doar doua aspecte, legate de incadrarea salariala si de scolile vocationale.

Daniel Funeriu a spus ca a fost rezolvata problema incadrarii corecte salariale la 100% dintre profesori si ca a fost rezolvata si problema scolilor vocationale.
"Saptamana trecuta Guvernul a dat 148 milioane lei, bani proveniti din cele 500 de milioane ale fondului de rezerva al ministerului, pentru marirea indicilor acolo unde acestia nu acopereau nevoile", a declarat ministrul Educatiei referindu-se la scolile vocationale, la programele de invatamant alternativ "step by step" si la scolile care au camine si cantine.

Lista revendicarilor sindicalistilor cuprinde insa mai multe aspecte, nu doar cele doua probleme la care face referire ministrul Daniel Funeriu. Potrivit sindicatelor, problemele care i-au facut pe dascali sa apeleze la proteste sunt de doua feluri. Primul grup de probleme cuprinde dispozitii cuprinse in proiectul de Lege a Educatiei, unde exista patru reglementari importante care au adus nemultumirea (titularizarea, componenta consiliilor de administratie ale scolilor, trecerea clasei a IX-a la gimnaziu si finantarea de baza, care presupune ca scolile de stat sa fie finantate la fel cu cele private).

Celelalte probleme ridicate de dascali sunt referitoare la reducerea a 15.000 de posturi, reducerea veniturilor profesorilor prin diminuarea sau anularea unor sporuri, renegocierea contractului colectiv de munca si neaplicarea hotararilor judecatoresti definitive care le garanteaza dascalilor marirea salariilor potrivit legii 221/2008.

Sindicalistii din Federatia "Spiru Haret" au venit la discutiile de la Ministerul Educatiei, cu o caricatura in care au prezentat in paralel o imagine a invatamantului din 1969 in comparatie cu alta din 2009, aceasta reprezentand, spun reprezentantii federatiei, starea profesorilor din prezent. Daca in caricatura din 1969 este vorba despre parinti care il cearta in fata profesorului pe elev pentru notele luate, in 2009 cel certat de parinti este profesorul, explicatia ambelor imagini fiind "Ce-i cu notele astea?".

Noile negocieri au venit dupa ce, joi, mii de profesori au fost in greva generala. Sindicatele din invatamant au avertizat ca, daca problemele salariatilor din invatamant vor fi tratate cu indiferenta de catre autoritati, nu exclud proteste care sa afecteze incheierea situatiei scolare si examenele, iar asta inclusiv prin greva generala pe termen nelimitat.

Sursa: www.realitatea.net
 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu