characters characters

Elevii din scolile din Portugalia vor avea cursuri de Limba, Cultura si Civilizatie Romaneasca

11 septembrie 2015    |   757 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

elevi in clasa
Cursul de Limba, Cultura si Civilizatie Romaneasca (LCCR) va fi implementat si in unitati scolare din Republica Portugheza, incepand cu anul scolar 2015-2016. In acest sens, Guvernul a aprobat, astazi, printr-un Memorandum, semnarea unei Declaratii de Intentie intre guvernele celor doua state.

Initiativa se adreseaza elevilor romani inscrisi in unitatile de invatamant portugheze, in vederea prezervarii identitatii lor culturale, dar si pentru a le facilita reintegrarea in sistemul educativ romanesc, in eventualitatea revenirii acestora in Romania. De asemenea, proiectul este deschis tuturor elevilor care studiaza in unitatile scolare ale statului-gazda, precum si copiilor de alte nationalitati care locuiesc in tara respectiva.

Potrivit datelor actuale, in scolile portugheze sunt inscrisi peste 3.500 de elevi romani. Proiectul pilot va fi implementat in anul scolar 2015-2016 in 8 unitati de invatamant din Alter do Chao, Azeitao, Olaias-Lisabona, Almancil, Amadora, Azevedo Neves, Loures si Lagos. In aceste scoli, se estimeaza formarea a 15 grupe. In plus, numarul scolilor va putea fi marit anual, in functie de solicitari.

Cursul este structurat in format de 2 ore pe saptamana si va fi predat atat elevilor din ciclul primar, cat si celor de nivel gimnazial si liceal, de catre invatatori/ institutori, profesori cu diploma de licenta in domeniul stiintelor umaniste. Selectia si plata profesorilor, curriculum-ul cursului, precum si celelalte materiale didactice aferente, sunt asigurate de Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice din Romania.

Din partea Romaniei, semnatarul este Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice din Romania, iar Institutul Limbii Romane si Directia Generala Relatii Internationale si Afaceri Europene au fost desemnate pentru a implementa si monitoriza proiectul.

Pana  in prezent, astfel de acorduri au fost incheiate si cu ministerele educatiei din Spania (incepand cu anul scolar 2007-2008), Belgia - Comunitatea Franceza (din anul scolar 2008-2009) si Italia (din anul scolar 2007-2008). In Spania, proiectul a fost extins astfel incat in anul scolar trecut, cursul LCCR a fost predat in 324 scoli din 12 comunitati autonome: Madrid, Andaluzia, Aragon, Asturias, Cantabria, Catalonia, Castilla la Mancha, Insulele Canare, La Rioja, Murcia, Navarra, Comunitatea Valenciana. In proiect sunt implicati 67 de profesori, iar numarul beneficiarilor a ajuns la 7368 de elevi. Mai mult, pe intreg teritoriul spaniol s-au deschis 3 lectorate de limba romana, la Universitatea Granada, Salamanca, precum si Universitatea din Sevilla, urmand ca din acest an universitar sa se deschida si la Universitatea Autonoma din Barcelona. In privinta Italiei, pana la aceasta data, cursul este predat unui numar de 4453 de elevi din 14 regiuni: Lazio, Piemonte, Lombardia, Umbria, Sicilia, Friuli Venezia Giulia, Puglia, Toscana, Sardegna, Trento, Liguria, Emilia-Romagna si Veneto, iar la desfasurarea proiectului participa 50 de profesori.

Informatii suplimentare

Conform datelor MAE, comunitatea romaneasca din Portugalia numara peste 34.000 de cetateni, concentraţi, in principal, in zonele Lisabona, Setubal şi Santarem (centru) şi regiunea Algarve (sud).  In mediul asociativ, sunt inregistrate 9 asociatii romanesti, iar in anul 2012, a luat fiinta Liga Studentilor Romani din Portugalia. In plus, in prezent, exista 6 parohii ortodoxe romanesti, precum si 9 biserici penticostale romanesti. Portugalia a liberalizat piaţa muncii pentru cetaţenii romani la 1 ianuarie 2009.

Sursa: Edu.ro


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/48445211@N06/9607717495/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu