characters characters

Cum faci fata statutului de tata singur

26 aprilie 2010    |   532 vizualizări

Responsabilitatile de parinte sunt la fel de greu de indeplinit ca si pentru o femeie fara sot. Totusi, barbatii cu copii de crescut isi reintemeiaza mai greu familii, comparativ cu femeile.
 
„M-am trezit singur, cu un copil de crescut", spune Cristi (41 de ani), care a divortat acum doi ani si jumatate. Nevasta i-a fugit in lume cu altul si a lasat-o pe fetita lor, de 9 ani si jumatate, in grija lui. I-a cedat custodia si le trimite lunar 265 de lei, pensie alimentara. „Se intampla sa pleci la drum si, dupa 12 ani de casnicie, sa-ti dea cu sutul. A dat de o dragoste pasionala si a uitat tot ce a fost intre noi", se destainuie barbatul, care de mai bine de doi ani face si pe mama, si pe tata, cum se pricepe mai bine.


O partenera devine greu de gasit
Dupa ce a ramas singur cu fetita, Cristian povesteste ca a dat peste situatii sensibile, in care ajutorul unei femei ar fi fost binevenit. „Am incercat sa-i explic fetei cum e cu menstruatia, cum e cu baietii, dar recunosc ca m-am inrosit putin. I-a mai explicat si bunica, dar poate ca altfel ar fi stat lucrurile daca ar fi avut mama", spune mahnit barbatul.


Daca ar fi fost femeie, crede el, poate i-ar fi fost mai usor. Cate femei cu copii, recasatorite, nu sunt pe lume? De ce pentru barbati este mai greu sa-si refaca viata atunci cand au un copil de crescut? - se tot intreaba barbatul.


Oricat a incercat sa justifice gestul sotiei sale de a-l lasa singur cu un copil pe care amandoi si-l dorisera, nu a gasit un raspuns. „Nu ne lipsea mai nimic - aveam casa, aveam masina, nu eram nici foarte tineri ori imaturi, caci eu aveam 28 de ani, iar ea aproape 25 cand a venit pe lume Ioana. Probabil, a plecat de prea mult bine", cauta el o explicatie.  Dupa divortul parintilor, Ioana cu greu si-a recapatat echilibrul. Nu mai manca, nu mai vorbea. „Acum este premianta si i-a revenit pofta de viata. Ma tot indeamna sa-mi gasesc iubita si imi arata mereu cupluri cand iesim la plimbare in parc", spune Cristian, care a esuat pana acum in gasirea unei noi sotii.


Flexibilitatea psihologica este un atu
Psihologii care s-au mai intalnit cu astfel de cazuri spun ca „o femeie cu un copil este altfel semnificata de societate" si de aceea ii este mai usor sa-si intemeieze o noua familie. „De regula, femeia este vazuta drept «cheia casei», iar barbatul - «stalpul casei». Un tata singur, cu un copil de crescut, reprezinta o situatie neobisnuita pentru imaginarul colectiv. Are loc o inversiune de roluri, iar tatal poate fi perceput ca fiind prea moale si prea feminizat pentru un barbat", crede psihologul Matei Georgescu.


Alti psihologi au observat ca, in unele situatii, in momentul in care un tata ramane singurul responsabil pentru viitorul copilului apare tendinta de supraimplicare. „Poate ignora, mai mult sau mai putin constient, rolul de barbat. In astfel de situatii, oamenii uita de propria persoana, de nevoi, si se canalizeaza intr-un singur sens", este de parere psihologul Gyorgy Gaspar.  Pentru ca un adult divortat sa-si construiasca o noua familie este nevoie de inteligenta emotionala si flexibilitate psihologica, afirma specialistii.


„Unii parinti incep sa aiba sentimente de vinovatie o data ce incep sa investeasca in starea lor de bine. De aici si rezistenta fata de alegerea unui nou partener de viata", spune psihologul Gyorgy Gaspar. Totodata, implicarea intr-o noua relatie poate fi perceputa drept un efort suplimentar si poate nejustificat pentru a dezvolta o noua relatie sentimentala.


„Dificultatea de a gasi o noua partenera poate aparea si din cauza ca barbatul nu ofera tot. Daca ii spui unei femei din start ca este pe planul cinci, iar copilul pe planul intai, sansele de a forma un cuplu cu ea sunt mici. Datoria de parinte nu ar trebui sa-i confiste nimanui intreaga viata, iar implicarea intr-o relatie, in acest caz, nu ar trebui perceputa drept un abandon al fetitei", spune psihologul Matei Georgescu.

Articol complet: www.romanialibera.ro

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu